Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam podpowie ktoś może co zrobić żeby wszystkie kamienie porosły glonami. Tylko górne kamienie mam zielone reszta w okrzemkach. Wina światła? Baniak ma już poł roku. Z dwóch stron lekko zielono gdzie baniak ma dostęp do okien. Wrzuciłem absorben fosforu i krzemu. Mile widziane rady.20190707_103053.thumb.jpg.2b3dbb6f6bc7847036e4c5c619e8d5c0.jpg😀

Opublikowano

Możesz lać teraz mikro znajdziesz na aukcji allegro buteleczkę 250ml i kontrolować stosunek no3 - po4 wg tabeli buddy'ego :)

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Poniżej masz rozkład barwy światła z podziałem na poszczególne rodzaje glonów. Masz zielenice, wg tabeli rosną przy czerwonym widmie, niestety czerwone widmo światła słabo przenika głębsze partie wody.

1838815770_wiatoaglony.jpg.2a9ae042980d7b0d176221fab18101ac.jpg

Opublikowano
Poniżej masz rozkład barwy światła z podziałem na poszczególne rodzaje glonów. Masz zielenice, wg tabeli rosną przy czerwonym widmie, niestety czerwone widmo światła słabo przenika głębsze partie wody.
1838815770_wiatoaglony.jpg.2a9ae042980d7b0d176221fab18101ac.jpg.8156e8cfd1ce5691bc91c269ff054bf4.jpg
Nijak nie da się tej tabeli zastosować w akwarystyce, no chyba że ktoś miałby akwarium głębokie na 50m Dlatego w akwariach mamy zielenice, brunatnice i krasnorosty.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Bartek tu się zgodzę z Tobą  tabela sobie a baniak sobie. Nie mam czerwonego światła tylko dwa ledy białe po 29w 9000k , miałem zielone glony na górze zastosowalem wkład do filtra absorbujący fosfor, fosforu jak miałem ponad 3 mg/l tak mam nadal a zbiło mi azot z 20 mg do ok 10 i teraz w calym baniaku mam brązowo 😀 kolega oscarr napisał żeby lać micro no nie za bardzo fosfor ponad 3 mg, azot teraz 10 było ponad 20 wiec i tak za dużo. Pysie zajadają się glonami 😀

Opublikowano (edytowane)

Te wszystkie tabelki, przeliczniki to można o kant d...y potłuc. Tutaj mały filmik poglądowy. Kotnik 60l. Oświetlenie to standardowa belka led w pokrywie Aquaela. Filtr kaskadowy. Jak zauważycie, na kamieniach są piękne krasnorosty, a na tylnej szybie są zielenice. Zero sinic. Woda z akwarium ogólnego i biologia do kaskady z ogólnego. Cała reszta nowa. Co ciekawe, po wyjedzeniu przez ryby krasnorostów pod spodem pokazały się zieleniece. 

Ważne jest natężenie i temperatura barwowa światła. Na tylną szybę padało inne natężenie niż na kamienie. Te całe przeliczenia fosforu, azotu to tylko mnożenie komplikacji. 

Aaaa, zapomniałem dodać, woda i wkłady do filtra są z ogólnego akwarium, a tam zero glonów. Takie glony w kotniku były po 2 tygodniach, a zaczęło się oczywiście od okrzemków. 

Jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Na tak intensywny i szybki przyrost glonów mógł mieć wpływ wysoki poziom NO3....glony się tym przecież karmią. Tak jest w jeziorze, może w akwarium też można stworzyć namiastkę tego. Warunkiem może być odpowiednie oświetlenie, generujące rozrost glonów i wysokie NO3. Tu może być ciekawa zależność. Muszę to jakoś przetestować. 

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano
18 godzin temu, pozner napisał:

Te wszystkie tabelki, przeliczniki to można o kant d...y potłuc.

Zgadzam się w 100 % trzeba by otworzyć laboratorium i prowadzić długie badania :) .

Na tak intensywny i szybki przyrost glonów mógł mieć wpływ wysoki poziom NO3....glony się tym przecież karmią. Tak jest w jeziorze

A tu już się nie zgodzę, w jeziorze (naszym :) ) NO3 jest bardzo niskie a glony rosną w najlepsze co potwierdza stwierdzenie z 1 cytatu ;).

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, eljot napisał:

Na tak intensywny i szybki przyrost glonów mógł mieć wpływ wysoki poziom NO3....glony się tym przecież karmią. Tak jest w jeziorze

A tu już się nie zgodzę, w jeziorze (naszym :) ) NO3 jest bardzo niskie a glony rosną w najlepsze co potwierdza stwierdzenie z 1 cytatu ;).

Zgadza się. Decydujące znaczenie ma oświetlenie. U mnie, w ogólnym akwarium, miałem dość wysoki poziom NO3, ale kijowe oświetlenie i glonów zero. W kotniku doszło oświetlenie i glony eksplodowały. Podwyższony poziom NO3 może wspomagać ich rozwój. Nie jest na pewno decydujący. Doświadczenia naszych kolegów i koleżanek pokazują, że z tym rośnięciem glonów bywa różnie. Ciekawe, jak duża jest absorbcja NO3 przy tak rozrośniętych glonach, jak w moim kotniku. 

Opublikowano
40 minut temu, pozner napisał:

Zgadza się. Decydujące znaczenie ma oświetlenie. U mnie, w ogólnym akwarium, miałem dość wysoki poziom NO3, ale kijowe oświetlenie i glonów zero. W kotniku doszło oświetlenie i glony eksplodowały. Podwyższony poziom NO3 może wspomagać ich rozwój. Nie jest na pewno decydujący. Doświadczenia naszych kolegów i koleżanek pokazują, że z tym rośnięciem glonów bywa różnie. Ciekawe, jak duża jest absorbcja NO3 przy tak rozrośniętych glonach, jak w moim 

Pewnie u mnie No3 glony zjadły dlatego  taki spadek, brązowe glony może nie wyglądają oszałamiająco za to pysie się nimi zajadają. Ciekawe jak by to wyglądalo jak bym dał belkę z rośliniaka ok 200 W to czy glonów by przybylo? Ryby w okularach musiały by pływać😀

Opublikowano
22 godziny temu, anutemix napisał:

Kolega oscarr napisał żeby lać micro no nie za bardzo fosfor ponad 3 mg, azot teraz 10 było ponad 20 wiec i tak za dużo. Pysie zajadają się glonami 😀

Akurat kolega miał na myśli mikro bez fosforu i azotu ;)

Wrócę do domu to wrzucę linka jakiego ja używam u siebie.