Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem również pierwszą kamienną aranżację, na razie jeszcze bez piasku i kaseciaka, który jest w planie, chętnie poddałbym się krytyce pod kątem owej aranżacji;) zbiornik jak w tytule, pokrywa i oświetlenie wromak, wiem wiem ,zdjęcie mogłoby być lepsze, ale cóż:)595605102_20190627_0952341.thumb.jpg.b506179fefe725efb550049245d561c6.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, akwamir napisał:

Zrobiłem również pierwszą kamienną aranżację, na razie jeszcze bez piasku i kaseciaka, który jest w planie, chętnie poddałbym się krytyce pod kątem owej aranżacji;) zbiornik jak w tytule, pokrywa i oświetlenie wromak, wiem wiem ,zdjęcie mogłoby być lepsze, ale cóż:)595605102_20190627_0952341.thumb.jpg.b506179fefe725efb550049245d561c6.jpg

Usuń ten daszek po lewej stronie i na prawą strone na ten płaski dałbym jakiś szpiczasty kamień i ten płaski pochyly w środku bym zastąpił jakimś bardziej zaokrąglonym i jest ok

Edytowane przez oscarr
Opublikowano

Hej, według mnie jest OK.
Samo ułożenie to oczywiście kwestia gustu :-)
W zbiorniku nie masz chyba jeszcze wlotu/wylotu filtra, które zwykle staramy się maskować aranżacją z kamieni.
Osobiście, z moim stosunkowo krótkim doświadczeniem, tak układałbym aranż, żeby pozostawić maksymalnie dużo kryjówek pomiędzy kamieniami dla osobników dorosłych obsady jaką sobie wybrałeś. Dla mnie był to priorytet.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja w swojej aranżacji mam pozostawionych więcej wolnych przesmyków między dużymi kamieniami tak, żeby ryby mogły pomiędzy nie wpływać. Najchętniej korzystają z tego moje Perlmutty - zdecydowanie preferują nieustanne "zwiedzanie" zakamarków pomiędzy kamieniami. Fajnie jest to też obserwować jak dana ryba wpływa w jednym miejscu a wypływa gdzieś indziej :-)
Druga połowa mojej obsady (Ch. Saulosi) nie przepada zbytnio za penetrowaniem jaskiń i przesmyków - pływają najczęściej ponad rumowiskiem.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Właśnie, filtracja, sam się zastanawiam jaka?, że kaseciak, to raczej pewne, ale mam dylemat, narożny, turbo, czy może umieszczony po środku akwarium z wylotami na dwie strony? A może razem z blokiem absorbera azotanów NO3.

Wydaje mi się że poradziłbym sobie ze sklejeniem kaseciaka:huh:, problem jaki wybrać i jakie wymiary formatek , zamówiłbym oczywiście w polecanej firmie, byłyby docięte, to znacznie ułatwiłoby pracę nad kaseciakiem, no ale właśnie, te wymiary:question:

Opublikowano
W dniu 27.06.2019 o 13:41, akwamir napisał:

2106083817_20190627_1331441.thumb.jpg.6f9c6b085354d0ec1d98b1531171a0be.jpg

O.K. Dziękuję za porady;). Postanowiłem dokonać małej korekty, na lepsze czy nie, hmm, sam się zastanawiam.

Witaj! Jeśli chodzi o aranżację,to nie jest tak źle,ale... usunąłbym te garaże z prawej a w ich miejsce dodałbym jeden duży/wysoki kamień w kształcie bryły,który przy okazji podniesie aranżację w górę.Również usunąłbym te kratki na których nie masz położonych kamieni,bo ryby się prędzej czy później do nich dokopią i wtedy nie będzie to wyglądać za ładnie.

W dniu 27.06.2019 o 14:06, akwamir napisał:

Właśnie, filtracja, sam się zastanawiam jaka?, że kaseciak, to raczej pewne, ale mam dylemat, narożny, turbo, czy może umieszczony po środku akwarium z wylotami na dwie strony?

Wybrałbym kaseciaka narożnego.Przy okazji możesz go po części zasłonić wyższym kamieniem.

W dniu 27.06.2019 o 14:06, akwamir napisał:

Wydaje mi się że poradziłbym sobie ze sklejeniem kaseciaka:huh:, problem jaki wybrać i jakie wymiary formatek , zamówiłbym oczywiście w polecanej firmie, byłyby docięte, to znacznie ułatwiłoby pracę nad kaseciakiem, no ale właśnie, te wymiary:question:

Wymiary kasety(szerokość,długość) zależą głównie od pompy która będzie ją napędzać. Wysokość kastety dostosowujesz to wysokości akwarium,które posiadasz.Musisz też odjąć piach. Ja u siebie w 50cm wysokości zbiorniku,oraz przy około 2cm warstwie piasku,mam prefiltr kasetowy o wysokości 43 cm.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, egon44 napisał:

Również usunąłbym te kratki na których nie masz położonych kamieni,bo ryby się prędzej czy później do nich dokopią i wtedy nie będzie to wyglądać za ładnie. 

Na potwierdzenie słów Andrzeja @egon44spójrz na zdjęcie

20190629_000518.thumb.jpg.324b510630bd1d39b8309188bd6c0b25.jpg

• Lubię to 2