Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Akwarium 300 l 

Obsada: 10 saulosi, 8 socolofi

Parametry są okej

Filtracja: 2 filtry aquael turbo 2000

Więc może teraz przejdę do konkretu. Za parę dni wyjeżdżam na wakacje na 2 tygodnie, a że mieszkam za granicą nie mam kogo poprosić o karmienie rybek. Podpowie mi ktoś co z tym zrobić ?

Opublikowano

Wziąć rybki ze sobą ;)

A serio - powinny wytrzymać, zjedzą sobie glony. Ja na wyjazd planuję karmę dać "weekend and holiday" - taka wielka bryła. 

Np. coś takiego:

https://www.amibelle.pl/tetramin-holiday-30g-do-14-dni-p-6185.html?gclid=EAIaIQobChMI0_-57bCC4wIVGuWaCh0DEwweEAQYAiABEgJWO_D_BwE

Tylko ja bym dał ze 2-3 takie, bo przy naszych potworach, to szybko może zniknąć.

Mam też takie groszki, ale jak jednego wrzuciłem na próbę, to po 2 godzinach już go nie było, więc nawet kilkanaście na 2 tygodnie to może być zdecydowanie za mało.

Są też karmniki automatyczne, które są lepszym, choć jeśli to jednorazowo to droższym rozwiązaniem.

To tyle z moich pomysłów. Inni może mają lepsze.

Opublikowano

Nic nie rób, dadzą radę z glonami. Samice podczas inkubacji przyjmują śladowe ilości pokarmu, o ile wogole i żyją. Tylko po powrocie stopniowo zwiększać ilość pokarmu. 

Opublikowano

Cześć,

Co prawda nie w malawi (bo dopiero pierwsze zakładam), ale już nie raz zostawiałem ryby na max 2 tygodnie. Przed wyjazdem zrobiłem im tylko około 20% podmiankę wody (po której już nie karmiłem) i nigdy nie zmniejszyła mi się obsada w tym czasie. 

Miłego urlopu!

Opublikowano

Jak ja zostawiłem na tydzień (ale młodziutkie, 3-5 cm), to po powrocie wyglądały na chore - strasznie zmarniały. Większe pewnie lepiej sobie radzą. Wtedy też nie miałem jeszcze tylu glonów.

Znalazłem jeszcze "TETRA POND HOLIDAY" dedykowany dla KOI, ale myślę że dla naszych byłby idealny i są to większe porcje. Być może w tym kierunku pójdę w wakacje. 

Opublikowano
27 minut temu, Falcowski napisał:

Znalazłem jeszcze "TETRA POND HOLIDAY" dedykowany dla KOI, ale myślę że dla naszych byłby idealny i są to większe porcje. Być może w tym kierunku pójdę w wakacje. 

Pyszczaki kiepsko trawią pokarmy dla ryb z oczek wodnych. Nie ryzykowałabym dłuższego karmienia tego typu pokarmem.  A ten tetry z tego co podają to jest dafnia z witaminami.

Opublikowano
Pyszczaki kiepsko trawią pokarmy dla ryb z oczek wodnych. Nie ryzykowałabym dłuższego karmienia tego typu pokarmem.  A ten tetry z tego co podają to jest dafnia z witaminami.
Cenna uwaga Agnieszko. W swoim menu posiadam taki pokarm https://aqua.sklep-puszek.pl/aqua/pokarm-1/naturalny/tropical-dafnia-vitaminized-12g fakt, nie karmię tym zbyt często, bo co 2-3 tygodnie, ale zauważyłem, że bardzo to lubią, wręcz rzucają się na to. Sugerujesz żeby nie podawać tego pyszczakom?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeżeli po podaniu pokarmu nic niepokojącego się nie dzieje. To od czasu do czasu, jako smakołyk nie zaszkodzi. Ale tutaj to ma być jedyny pokarm podczas nieobecności opiekuna. W przypadku problemów nikt nie zareaguje.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1