Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcialbym zamienić pompę aquael bo trochę jest nieekonomiczna gabarytowo.

Czy stosował ktoś pompy obiegowe oase?stosowalem hydor pico ale szybko się zapychała i miała problemy ze startem.

Chciałbym coś o przepływie 1000 l/godz. 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

A czym się różni zwykły filtr wewnętrzny od hmf, wielkością gąbki?  I tu i tu jest tylko gąbka.

Mam turbo 2000 i gąbkę 9,5x15x23,5 cm gęstość taka jak oryginalna 20,30 ppi? jakby ją podpiąć pod turbo ( a można jeszcze większą podpiąć ) i nie czyścić długo czy też w ogóle to nie będzie działało tak samo jak hmf?

Opublikowano

Tomku, myślę że też będzie tak działać, z tym że powierzchnia filtracyjna w HMF jest nieporównywalnie większa. Porównaj swoją gąbkę z na przykład taką na 60cm wysoką 40cm szeroką i 5cm grubą. Taka gąbka może pracować bez zapchania przez kilka lat. Sam mam w kotniku gąbkę 30ppi 30x22x5cm i po 3 miesiącach nawet nie jest brudna, wciąż wygląda jak nowa, a wiesz zapewne jak często karmi się narybek😋

20210707_201441.thumb.jpg.66f31c2e73a65f2341b6376ae2f00c1c.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz78 napisał:

A czym się różni zwykły filtr wewnętrzny od hmf, wielkością gąbki?  I tu i tu jest tylko gąbka.

Mam turbo 2000 i gąbkę 9,5x15x23,5 cm gęstość taka jak oryginalna 20,30 ppi? jakby ją podpiąć pod turbo ( a można jeszcze większą podpiąć ) i nie czyścić długo czy też w ogóle to nie będzie działało tak samo jak hmf?

Takie rozwązanie widziałem w jednej hodowli. Nie wiem czy akurat był ustawiony taki przepływ na głowicy, ale ogólnie zdaje egzamin. 

• Lubię to 3
Opublikowano
1 hour ago, Tomasz78 said:

A czym się różni zwykły filtr wewnętrzny od hmf

Zasadą działania: w HMF przepływ jest wywołany różnicą wysokości słupa wody.

Opublikowano
1 minutę temu, r10 napisał:

Zasadą działania: w HMF przepływ jest wywołany różnicą wysokości słupa wody.

Różnica wysokości słupa wody wynika wprost z mocy/wydajności pompy i to ona ma tu wpływ na szybkość przepływu. W skrócie, ile pompa wypompuje, tyle wody musi napłynąć z powrotem.

• Lubię to 2
Opublikowano

Widzę, że temat dalej się rozwija, więc dodam bardzo prosty pomysł na Hamburga z falownikiem, którego mam w drugim zbiorniku. 

Do wykonania użyłem:

-falownik Fluval CP3 (2800l/h)

-plastikowy korek po farbie podkładowej w sprayu

- trochę papieru ściernego i farby akrylowej 

- dwa kontowniki plastikowe (czarny mat 2,5x2,5cm), z marketu budowlanego

-silikon akwariowy

-klej do plastiku

-gąbka oczywiście

Pojawiały się w tym temacie problemy z filmem bakteryjnym, więc rozwinę jeszcze ten temat... Falownik w moim filtrze jest osadzony w połowie wysokości. Zbiornik to paludarium i jest otwarty. Zależało mi na minimalnym ruchu tafli, a pomimo tego jest kryształowa. Dalszej fotorelacji nie będzie, ponieważ to inny biotop😉

IMG_20210404_114420.jpg

IMG_20210404_114655.jpg

IMG_20210404_114813.jpg

IMG_20210326_201348.jpg

IMG_20210326_201407.jpg

IMG_20210404_115205.jpg

IMG_20210402_172929.jpg

• Lubię to 8