Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tez mam najgestsza - kupilem na allegro za kilka zł . Przy moim akwa wytrzymuje ok 2-3 tyg do "calkowitego" zapchania filtra .

Opublikowano

A teraz nasuneło mi się takie pytanie?

Czy prefiltr nie spełnia w takiej sytuacji roli filtra wewnętrznego???

Skoro wyłapuje wszystkie syfy?

Opublikowano
A teraz nasuneło mi się takie pytanie?

Czy prefiltr nie spełnia w takiej sytuacji roli filtra wewnętrznego???

Skoro wyłapuje wszystkie syfy?

Pomaga wew.,ale chodzi tu o to że prefiltr chroni kubeł przed zasyfieniem.

Ale nie ma mowy o traktowaniu prefiltra jako wew.

Opublikowano

Jakoś to dla mnie mało przekonywujące. Jak porównuje sobie ta prace na "chłopski rozum" to wychodzi mi to samo.

Z duża siłą jest zasysana woda, zabrudzenia trafiają na gąbkę na której się osadzają. Z drugiego końca oczyszczona woda jest wyrzucana z duża siłą do zbiornika. Zalecane jest czyszczenie raz w tygodniu.

Wszystko brzmi jak przy działaniu filtra wew.

Opublikowano

No to i ja sie przylacze dowatku.

Dzis zakupilem kubelek firmy AQUA NOVA NCF 1500 ma on 4 koszyki a w nich wata, wegiel, cos bialego sypkiego i tyle. Ztego co rozumiem to trzeba to wyp... i kupic ceramike do 3 z 4 koszy i zostawic tylko wate w pierwszym no i prefiltr z gabki na wlocie. Do tego juz jedzie wew. filtr 1400l/h jako mechaniczny. W akwa bedzie wapien dla stabilizacji. Moje akwa to 300l (tak wiec bedzie nadfiltracja) jaka ceramika do tego a moze cos innego?

Opublikowano
Jakoś to dla mnie mało przekonywujące. Jak porównuje sobie ta prace na "chłopski rozum" to wychodzi mi to samo.

Z duża siłą jest zasysana woda, zabrudzenia trafiają na gąbkę na której się osadzają. Z drugiego końca oczyszczona woda jest wyrzucana z duża siłą do zbiornika. Zalecane jest czyszczenie raz w tygodniu.

Wszystko brzmi jak przy działaniu filtra wew.

W sumie masz racje, prefiltr chcąc - nie chcąc, w mniejszym lub większym stopniu robi za wew., :wink: tylko że filtry wew. mają na ogół większy przepływ rzeczywisty za dużo mniejszą kase, woda nie musi pokonać 2-3 metrów rurek, wkładów filtracyjnych i wysokości.

Opublikowano

Prefiltry Panowie, to nic innego jak rasowy mechanik. Pomijajac kwestie ochrony mediow w bio, pelni role wylacznie mechaniczna.

Dlaczego wiec wiekszosc z nas pisze jedny hmm klawiaturem :lol: trzeba miec tandem wewnetrzny plus bio.

otóż jest jedna(może więcej) ważna i podstawowa różnica miedzy tymi rodzajami filtracji. Oprócz wyławiania kupek, resztek pokarmów/roślin filtr wewnętrzny spełnia inna ważna rolę - miesza woda, napowietrza ja, gdzie ruch wody w zbiorniku jest rzeczą baardzo ważną.

Problemy z zakwitami, itp, sa spowodowane wlasnie bardzo malym "mieszaniem" wod, lub jak to sie mowi o wiekszych zbiornikach, mala wymiana...( o prze mineralizowaniu czy zbyt dużej ilosci biogenów nie wspomnę)

Dobre kubły x2 moga spelniac role mechanika i bio , jeden z prefiltrem zasypany ceramika, drugi pelen gabek. Jedni uwazaja ze czyszczenie kubla to rzecz prosta i malo klopotliwa, inni co tygodniowe otwarcie kubekla kojarzą z meka i katorga..

IMO tandem wew i bio, dziala lepiej (nie pisze tu o samej filtracji - raczej o cyrkulacji), jednak nie mozna powiedziec, ze funkcjonalnosc filtracji kubel + kubel, w Naszych zbiornikach jest sprawa nie do przyjecia?!

Opublikowano
jednak nie mozna powiedziec, ze funkcjonalnosc filtracji kubel + kubel, w Naszych zbiornikach jest sprawa nie do przyjecia?!

Ilu forumowiczów ,tyle zdań będzie. Osobiście widziałem kilka baniaków jadących na dwóch kubełkach bez wewa :roll:

Opublikowano

U mnie prefiltra nie ma w ogóle. rura zasilająca włożona jest za tło przez co eliminuje szanse na zassanie ryby czy czegoś pływającego...

Sprawdza mi się to w 100%. Kubełek otwieram raz na 6-7 a raczej 7-8 miesięcy...

Opublikowano
jednak nie mozna powiedziec, ze funkcjonalnosc filtracji kubel + kubel, w Naszych zbiornikach jest sprawa nie do przyjecia?!

Ilu forumowiczów ,tyle zdań będzie. Osobiście widziałem kilka baniaków jadących na dwóch kubełkach bez wewa :roll:

... aleee ja przeciez wlasnei o tym pisze. 2x kubel spoko da rade, mimo to ja wole wew _ kubel :roll: :?: