Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czesc wszystkim.

Zakupiłem kubeł JBL CP 500.

I mam pytanie jak go najlepiej uzupełnić?

Wiem, ze na pewno ceramika.

I jeszcze moje pytanie w jakich sytuacjach sie korzysta z wegla aktywnego?

Pozdro

Posted

Najczęściej po przebytych chorobach,ale jak wspomniał kiedyś Kaszub stanowi on także jedno z najciekawszych mediów filtracyjnych. O węglu dużo było..poszukaj na forum ...

A co do wypełnienia to ceramika po brzegi

8)

Posted

zgadzam się najlepsza jest ceramika ewentualnie na dodatek można do rzucić grys koralowy w celu ustabilizowania ph.

A węgiel stosuje sie po leczeniu chorych ryb do zneutralizowania lekarstw stosowanych podczas leczenia

Posted
zgadzam się najlepsza jest ceramika ewentualnie na dodatek można do rzucić grys koralowy w celu ustabilizowania ph.

No chyba że kolega ma np.piaskowce jako wystrój, to PH będzie stabilne.

Osobiście mam serpentynit w akwa, a z kranu leci bardzo miękka woda, więc w jednym z koszyków kubełka znalazł się grys dolomitowy jako stabilizator KH 8) . Ale w pozostałych koszach jest ceramika bio :P

Posted
Jest piaskowiec w środku ;)

dzięki za odp.

Przyjacielu to wcale nie znaczy ,że będzie stabilne 8) Ale jak masz dobrą wodę to będziesz się cieszył życiem :D

Sprawdź na stronie wodociągów :D

Pozdrawiam 8)

Posted

Mam ogólny filtr Viessmana w domu, myśle ze bedzie ok.

A powiedzcie jeszcze. Czy wymieniał ktoś z was węże do filtra? Te ktore były w zestawie są już docięte.

Kupować oryginalne? czy może iść do Obi i poszukać odpowiedniej średnicy z tego co jest - pewnie ogrodowe?

Posted

Ogrodowe są ok. Kiedyś do Fluvala znalazłem nawet na elektrycznym identyczne plastikowe w cenie ok. kilkanascie PLN za naście metrów.