Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Waclaw Opublikowano 29 Maja 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 29 Maja 2019 Witam. Chce przedstawić projekt, który powstawał od jakiegoś czasu. W końcu finał . Jest to wanna czy brodzik / jak by to nie zwał/ zainstalowana w dolnej części stelaża, pod korpusami narurowca. Założenie początkowe było- „żadnych wiader, kubłów czy ręczników przy wymianie wkładów w filtrach”. Wanna zrobiona jest z laminatu poliestrowo szklanego i podłączona do kanalizacji, tak wiec wszystkie „mokre prace „ ogarniam bez odchodzenia od zbiornika. Co prawda zalety czy ewentualne wady takiego rozwiązania będę mogł ocenić dopiero za jakiś czas / baniaczek jest w trakcie budowy/, ale wierzę ze te pierwsze wezmą górę . Poniżej kilka fotek z procesu budowy: budowa formy: Wylaminowany brodzik: I efekt końcowy: Faktem jest, że takie rozwiazanie wymaga dostępu do kanalizacji i wody przy zbiorniku, ale wielu kolegów ma takie możliwości i moze zechcieć skorzystać z takiego pomysłu. 14
Bartek_De Opublikowano 29 Maja 2019 #2 Opublikowano 29 Maja 2019 Świetny pomysł Kiedyś myślałem o czymś podobnym z tym, że odprowadzenie chciałem zrobić na zewnątrz i podłączone do rynny, ale nie uzyskałem aprobaty wspólnoty budynkuWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Waclaw Opublikowano 29 Maja 2019 Autor #3 Opublikowano 29 Maja 2019 Jeśli ściana nie za gruba, a rura spustowa w zasięgu, to można by się wpiąć do rynny. Tych „paru kropel” kąpiących nawet przy bezchmurnej pogodzie pewnie nikt nie zauważy .
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Maja 2019 #4 Opublikowano 30 Maja 2019 Pomysł super...a wykonanie profesjonalne!
marcin73m Opublikowano 30 Maja 2019 #5 Opublikowano 30 Maja 2019 Pełna profeska.. praktycznie i estetycznie, brawo
Waclaw Opublikowano 30 Maja 2019 Autor #6 Opublikowano 30 Maja 2019 Dzięki za pozytywne komentarze. Mam nadzieję ze będzie to pomocne i inspirujące dla innych.
bakus_44 Opublikowano 30 Maja 2019 #7 Opublikowano 30 Maja 2019 ciekawy pomysł, mnie właśnie najbardziej wk..... te szmaty i woda przy czyszczeniu mechaników.
Mróz Opublikowano 30 Maja 2019 #8 Opublikowano 30 Maja 2019 (edytowane) Brawo za super pomysł i świetne wykonanie!! Gdybym kiedyś decydował się na narurowca to będę miał to rozwiązanie na uwadze Edytowane 30 Maja 2019 przez Mróz
Woythas Opublikowano 12 Lutego 2020 #9 Opublikowano 12 Lutego 2020 Super pomysł i wykonanie:) jestem na etapie przymierzania się do zbiornika 540l i myśle właśnie o czymś takim pod narurowcem. A co do opływu, zawsze z braku laku można zamontować węża ogrodowego i jakaś pompkę wstawić żeby odciągala wodę która się wyleje przy czyszczeniu filtrów lepsze to niż wiadra i szmaty:)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Waclaw Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #10 Opublikowano 13 Lutego 2020 Co prawda wygodniejsze jest odprowadzenie wody grawitacyjne, ale nie zawsze mamy takie możliwości. Stosując pompkę elektryczną do wanny odpływowej, w trakcie przygotowywania formy wprowadziłbym małą korektę- w miejscu gdzie u mnie jest zagłębienie na wpięcie syfonu, zrobiłbym nieco większą i głębszą nieckę / np o pojemności ok 1- 3 l / Z niej zasysam wodę jakakolwiek pompką. 1
Rekomendowane odpowiedzi