Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tzn może uściślę:

IMHO ziarno piasku pod akwa między blatem a szybą (bez styropianu) sieje większe spustoszenie niż ziarnka piasku między plexi a szybą w akwa....

tak lepiej? :P

Palcente: to dobre... ale od tego momentu kiedy była akcaj wanna, juz nigdy więcej nie zrobisz tak, lub pomyślisz :D

mam nadzieje ze nie zrobię :) jestem w trakcie zmiany tła teraz i w akwarium piasek jest tylko w głębokim talerzu gdzie wkopałem nurzańce, nie chce za bardzo kombinować z pleksi, wsadze styropian... aczkolwiek gdzieś wyczytalem, że niektórzy używają kratek do wałków malarskich jako podstawki pod kamienie... zastanawiam się czy to nie najlepsze wyjście...

patrząc jak moje ryby kopią, to nie

dokopią się do kratki i będzie straszyła...

najlepsza IMHO jest opcja Milca (wątek: "fotorelacja z budowy 500L" czy jakoś tak)... znaczy styropian przyklejony - cała płyta na całe dno minus po 2cm naokoło i na nią cienka płyta z czarnego spienionego pcv też przyklejone naokoło - nowy baniak tak zrobię bez dwóch zdań...

podkreślam: ...patrząc jak moje ryby kopią... :wink:

Opublikowano

Ludzie, ale Wy kombinujecie :lol: .

Pod małe kamienie ok.20kg styropian, pod wielkie pow. 50kg styropian + pleksi. Drugie rozwiązanie zwłaszcza, kiedy kamienie mają ostre krawędzie, które mogą zbyt mocno wbić się w styro.

Sam styropian mam w akwarium od zawsze i nigdy nie widziałem kulek na powierzchni, ani jak miałem mbunę, ani jak miałem aulony, ani teraz, jak mam lethrino, które zapewniam, kopać potrafią :wink: .

Opublikowano
a jaka jest nazwa handlowa tego czegoś?

Hehe.. teraz mam pole do popisu ,ponieważ pracuję w punkcie z panelami

i innymi wynalazkami :wink:

Te podkłady występują w postaci czarnych polipropylenowych płyt najczęściej w formatach 100 x 50 cm .Jedna krawędź z reguły jest ryflowana.

Produkują to różne fabryki.. min: Decora,Multi-Form <to nie reklama> 8)

Cena takich podkładów to około 2,20 zł za sztukę 5 mm

i 1,60 zł za 3 mm,więc w porównaniu z "profesjonalnymi" podkładami z allegro to niebo a ziemia :wink:

Opublikowano

eeee tam styropian 1cm rządzi.. Czasem jakaś kulka wyplynie(jak wyrywam rosliny, czy robei jakis "remont" i nic poza tym, ale oczywiscie mozna uzywac innych "podkamieniaczy". Rodzi sie pytanie, po co skoro styro jest sprawdzony, tani i bezproblemowy w eksploatacji :wink:

Opublikowano

Tak się zastanawiam, skąd się u Was te kulki ze styro biorą. Ja mam styropian ponad 3 lata w akwa, niejednokrotnie był odkopywany i nigdy żadna ryba nie robiła mi na złość "uwalniając" styropianowe kulki. Podobnie przy remoncie, czymkolwiek innym.

Co do zakrycia styro, to są różne metody. Pamiętam, jak ktoś obsmarował styro sylikonem i obsypał to piaskiem. Byli tacy, co malowali styro, albo obkładali cr. Ja robię jeszcze inaczej. U mnie ryby kopią w konkretnych miejscach i właśnie w nich kładę na styro cienkie, płaskie kawałki piaskowca.

Najlepsze rozwiązanie kwestii podkładu przedstawił Mateusz. Styro, a w razie czego dodatkowo plexi :wink:

Opublikowano

czy ja wiem :P czasem to wygląda jak choroba psychiczna. Szczególnie jak jeden kopie w jednym miejscu a drugi w tym samym czasie kopie w drugim a "urobek" wrzuca pierwszemu dokładnie w miejsce "wyrobiska" :wink: