Skocz do zawartości

testery NO2 to koszmar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Operacaj zgon przebiega nastepujaco:

Przeanalizowalem swoj kubelek i doszedlem do wniosku ze troche slabo uzbrojonu, byly tylko kulki plastikowe , 1 koszyk z ceramika zwykla i 2 koszyki gabki ( brr)

1. Soda oczyszczona wczoraj podnioslem troche ph

2. Wymienilem jeden koszyk gabek na koszyk z 1 litrem JBL Micromec, ponad 1500m2/l plantacji dla bakterii (kiedys trzeba bylo to zrobic bo 1 ceramika to malo) + 1 gabka

3. Wlasnie zabieram sie za pierwsza podmiane 25l wody na odstana z aquasafe

4. Wieczorem zrobie pomiar wody.

PS. Oczywiscie ze w aqua plywaja pyski - inaczej bym sie tak nie przejmowal parametrami wody podczas jej dojrzewania.

Marcin

Opublikowano

no i no2 - okolo 0,4 :evil:

zrobilem akcje z podmiana wody na 25%

jutro rano zrobie kolejna podmiane na 20%

W sumie chyba nie ma wyjscia bo jak nie podmieniie to padna :cry:

Jaki znacie specyfik do zbicia no2? Teraz to juz chyba siegnac po drastyczne metody.

Pytanie dodatkowe , wiecie gdzie mozna kupic Nitrivec w Warszawie w niedziele?

Opublikowano

zapewne w jakimś centrum handlowym gdzie jest zoologiczny :P

jak mieszkałem w poznaniu to w M1 był zoologiczny

Opublikowano

W Gdańsku to bym wiedział... jeżeli u Ciebie masz akwarystyczny w centrum handlowym (pewnie tak) to właśnie tam.

Opublikowano

:( ...widzę, że ostatnio mamy modę na złe samopoczucie i wyrywanie sobie włosów :D .....coś dużo problemów z parametrami, testami (szczególnie NO2), ocieraniem itd.....wszystkie sytauacje praktycznie w młodych zbiornikach.....i tak ciekawi mnie czy ktoś "super ktoś" ma jakiś mądry sposób (oczywiście sprawdzony) gdy np. nie ma klient w domu testów i nie wiemy nic o parametrach a w baniaku afera:

- rybki się ocierają

- czasami mają drgawki

- i jeszcze...lekko pływają boczkiem

....a baniak ma powiedzmy 4 tygodnie gdzie rybcie pływają od tygodnia,

jest filtr wew, zewn(ceramika), mała obsada i temp. 26st.

......chodzi mi o złoty sposób postępowania w w/w sytuacji ala PRL-brak testów...jak postępować aby uratować rybcie?????

a teraz z mojej beczki

ps. :evil: dziś na moich oczach dorosła samica ESTHERAE OB na dwa szczały zabiła mi 2cm MPHANGA ale mnie zagotowała :evil:

Opublikowano
:D ...takiej odpowiedzi to rownież mogę każdemu udzielić bez pomocy moderatora-forum malawi....tak jak czytałeś chodziło mi dokładnie o sytuację opisywana na forum!!! ktoś ma testy ale paskowe albo nie ma ich wogóle są święta czy też wiocha zabita dechami a w zbiorniku afera....co wówczas??? przecież 10-20-30 lat tema również jakoś sobie ludzie radzili...???? chdzi mi o żelazne reguły...bo....jedni radzą temp. obniżać inni podnosić, natychmiastowe codzienne wymiany po 10-20% drudzy każą zostawić aby dojrzewał....komuś kazali sól sypać innemu natleniać,zaciemnić i nie karmić.....przecież każdy nowy który zobaczy jakieś nieprawidłowe zach. swoich rybek to sobie włosy powyrywa!!!!....np. temat "problemy z wodą"-policeman...przykre ale pozostał sam z problemem :( jak i inne tamaty przeradzają się w debaty na temat jakości testów a o problemie się zapomina!!!