Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Falcowski napisał:

Pokroiłem ją w paski wzdłuż akwa, na szerokość 8 cm każdy i poukładałem z przerwami 5 cm, żeby pod akwa w przypadku wilgoci była choć minimalna szczelina co kawałek.

Masz 5 cm przerwy pomiędzy paskami maty ?

Opublikowano
Godzinę temu, adus20 napisał:

Zwykły styropian, kupisz grubości 1,2,5 cm, ja mam pod 320x80 styropian 2cm i jak ta lala

Styropian odpada, raz, że to słabo później wygląda, dwa, na samą myśl przesuwania styropianu po szybie dostaję gęsiej skórki :) i pewnie nie tylko ja.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, suricade napisał:

Masz 5 cm przerwy pomiędzy paskami maty ?

Tak. Niektórzy tylko kwadracikami np filcu 5x5 cm podpierają co 20 cm i nawet to liczyłem - nie wpływa zbytnio na wytrzymałość, jednak ja wolałem mieć większą część powierzchni dna podparte.

Styropian to dość kiepski jakościowo podkład. Słyszałem o stosowaniu w zamian styropianu czarnego, który jest sztywniejszy, ale trudniej dostać.

Zbyt gruba warstwa styropianu to ryzyko, że nierównomiernie się ugniecie, jak poukładasz kamienie.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano

Styropian to dość kiepski jakościowo podkład. Słyszałem o stosowaniu w zamian styropianu czarnego, który jest sztywniejszy, ale trudniej dostać.

Zbyt gruba warstwa styropianu to ryzyko, że nierównomiernie się ugniecie, jak poukładasz kamienie.

Styropian jest jednym z lepszych, jak nie najlepszym materiałem jeśli chodzi o niwelowanie nierówności i układ kamieni nie ma tu najmniejszego znaczenia.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3
Opublikowano

Osobiście również stosuję styropian 1cm pod swoje akwaria i uważam to rozwiązanie jako pewne i sprawdzone. Kolejny zbiornik także zostanie położony na styropianie.
Po obrysie akwarium można dać blendę/pasek maskujący i styropianiu nie będzie widać.. 

• Lubię to 2
Opublikowano

A tak to wygląda.. 

pixlr_20190424181342826.thumb.jpg.2668ebc3ab40f06d9d7204d2ea1ffa08.jpg

Jest to zbiornik akurat 150x40x60cm, o wadze całkowitej (woda, kamienie, szkło) jakieś 490-510kg. Dałem styropian 1cm i niemalże został sprasowany :) , prawdopodobnie styropian 2cm byłby właściwszy. Nie mniej, i tak zdaje on (styropian) lepszy egzamin aniżeli maty czy filce, lub inne wynalazki (w mojej subiektywnej opinii).

• Lubię to 3
Opublikowano
A tak to wygląda.. 
pixlr_20190424181342826.thumb.jpg.2668ebc3ab40f06d9d7204d2ea1ffa08.jpg
Jest to zbiornik akurat 150x40x60cm, o wadze całkowitej (woda, kamienie, szkło) jakieś 490-510kg. Dałem styropian 1cm i niemalże został sprasowany , prawdopodobnie styropian 2cm byłby właściwszy. Nie mniej, i tak zdaje on (styropian) lepszy egzamin aniżeli maty czy filce, lub inne wynalazki (w mojej subiektywnej opinii).
Kolego co to za ramka zasłaniająca piasek i gdzie taką można dostać?

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak samo jak przedmówca Łukasz miałem i będę miał to zrobione u siebie. Listwa maskująca na przód, boki i po temacie. Pod ten zbiornik 840l podłożyłem arkusz 5cm. Płyty nawet nie było😉

IMG_20190304_105129.jpg

• Lubię to 3