Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co polecacie jako podkład pod akwarium?

Warunek - musi być śliskie. Muszę wsunąć akwarium w docelowe miejsce, a będę miał go bardzo mało. Bede miał dostęp do baniaka tylko z przodu i boku. Z gory za mało by go podnosic. Obawiam się, że mata może się przykleić, jeżeli nie od razu, to chwilę później. 

Na razie myślę o filcu. Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Opublikowano

Mata jest na tyle śliska , że przy stawianiu akwa i suwaniu po niej akwa się nie przyklei. Ale warto kupić cienką , dwustronną taśmę  samoprzylepną  i nią przykleić matę. Wtedy masz pewność ,że Ci akwa będzie po niej się posuwać. U mnie to zdało egzamin.

• Lubię to 3
Opublikowano

Samą matę myślę jakoś dokleić do położa, taśma dwustronna, klej, coś wymyślę. Ale obawiam się o to przesuwanie...

Jest jakaś różnica między matami akwarystycznymi a zwykłą karimatą z decathlona?

Chyba bez testów na sucho się nie obędzie...

Opublikowano

Niepotrzebnie się obawiasz jeżeli np. przykleisz matę taśmą dwustronną. A jakie duże akwa?

11 minut temu, wędrowycz napisał:

Jest jakaś różnica między matami akwarystycznymi a zwykłą karimatą z decathlona?

Na to pytanie Ci nie odpowiem bo nie wiem. Zawsze  suwałem po macie akwarystycznej i nie było problemów.

30 minut temu, wędrowycz napisał:

Z gory za mało by go podnosic.

A piasek i kamienie jak włożysz? Dasz radę ? Czy najpierw aranż typu piasek , kamienie a potem suwanie?

Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Niepotrzebnie się obawiasz jeżeli np. przykleisz matę taśmą dwustronną. A jakie duże akwa?

Ok 290l, pewnie z 50kg szkła.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz78 napisał:

Dokładnie, tak jak Andrzej Ci napisał użyj taśmy samoprzylepnej.

Jak wsuwałem moje 450l użyłem przezroczystej taśmy samoprzylepnej.

Do czego używałes taśmy? Andrzej do mocowania maty do podłoża. Ta przeźroczystosć mnie zaintrygowała ;)

Opublikowano
2 godziny temu, wędrowycz napisał:

Samą matę myślę jakoś dokleić do położa, taśma dwustronna, klej, coś wymyślę. Ale obawiam się o to przesuwanie...

Chyba bez testów na sucho się nie obędzie...

Hej.

Co do różnicy, to osobiście żałuję, że przepłacałem za matę. Wygląda i zachowuje się identycznie, jak bardzo zwykła karimata. Nie potrafięznaleźć powodu, dla którego warto by było dopłacać do maty.

Niestety ja kupiłem matę, ale mogę powiedzieć parę słów.

Pokroiłem ją w paski wzdłuż akwa, na szerokość 8 cm każdy i poukładałem z przerwami 5 cm, żeby pod akwa w przypadku wilgoci była choć minimalna szczelina co kawałek.

Gdy położyłem puste akwa, to bez problemu je przesuwałem po tej macie, zatem możesz sobie ułożyć matę/karimatę, przykleić do mebla choćby taśmą dwustronną punktowo i wsunąć akwa bez problemu.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, wędrowycz napisał:

Do czego używałes taśmy? Andrzej do mocowania maty do podłoża. Ta przeźroczystosć mnie zaintrygowała ;)

Mata ma taki sam wymiar co blat szafki i dno akwarium, więc musi być idealnie równo. 450l waży z 80kg więc trzeba mate unieruchomić taśmą samoprzylepną a że była przezroczysta ...

... no cóż...

... innej nie miałem ;)