Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz akwarium z potencjałem i bardzo fajnym wystrojem. Potrzebny będzie filtr mechaniczny . Dolej wody do pełna, wstrzymaj się z karmieniem na kilka dni i poczytaj http://www.klub-malawi.pl/?page_id=146

Jeżeli musisz dogrzewać akwarium postaraj się o szyby nakrywowe, zmniejszą parowanie, pozwolą utrzymać stała temperaturę .

Testy paskowe niestety są mało dokładne .

Te kable nad akwarium są trochę przerażające .

• Lubię to 1
Opublikowano

😉

2 godziny temu, suricade napisał:

Masz akwarium z potencjałem i bardzo fajnym wystrojem. Potrzebny będzie filtr mechaniczny . Dolej wody do pełna, wstrzymaj się z karmieniem na kilka dni i poczytaj http://www.klub-malawi.pl/?page_id=146

Jeżeli musisz dogrzewać akwarium postaraj się o szyby nakrywowe, zmniejszą parowanie, pozwolą utrzymać stała temperaturę .

Testy paskowe niestety są mało dokładne .

Te kable nad akwarium są trochę przerażające .

Dzięki 😉 Filtr mechaniczny podłącze na dniach, ogólnie  mam płytę zamykaną na górę  z oświetleniem, a kable widoczne bo jeszcze nie było do końca gotowe ale już jest 

IMG-20190408-WA0015.jpeg

A ryba nadal dziobem do tafli

15547586350044656385789862726040.jpg

Opublikowano

Muszę przyznać, że akwarium ma klimat. Aranżacja bardzo fajna👍 Te falowniki tak sprytnie ukryte, że prawie ich nie widać;) Jedynie oświetlenie według mnie troszkę za jaskrawe, ale nad tym można popracować. Jeśli to świetlówki to spróbuj owinąć końcówki folią aluminiową (amelinową:lol:) tak żeby przyciemnić boki. Co do tego bidnego Yellowka, on cały czas tak pływa? Może nagraj krótki filmik jak to wygląda. Według mnie to może być jakiś uraz mechaniczny, może problem z pęcherzem pławnym? Kiedyś gdzieś w internetach wyczytałem, że podobne objawy może powodować atak wiciowca, a jeśli to prawda to lepiej by było odłowić rybę żeby nie przenieść świństwa na resztę obsady. Mogę się mylić, nie znam się na chorobach, może ktoś jeszcze wypowie się na ten temat.

Opublikowano

Fajna aranżacja, przy okazji spytam bardziej doświadczonych kolegów, jak z prawidłowa cyrkulacją przy tego typu aranżacji, gdzie kamole prawie dotykają szyb ? a z tyłu od strony tła to już chyba w ogóle woda nie da rady krążyć. Ostatnio sam układałem skały ale tak żeby zachować 5-10 cm odstępu od szyb żeby woda swobodnie mogła krążyć, ale musze przyznać, że nie mam takiego efektu jak u kolegi, co lepsze?

Opublikowano
Godzinę temu, Awek napisał:

Fajna aranżacja, przy okazji spytam bardziej doświadczonych kolegów, jak z prawidłowa cyrkulacją przy tego typu aranżacji, gdzie kamole prawie dotykają szyb ? a z tyłu od strony tła to już chyba w ogóle woda nie da rady krążyć. Ostatnio sam układałem skały ale tak żeby zachować 5-10 cm odstępu od szyb żeby woda swobodnie mogła krążyć, ale musze przyznać, że nie mam takiego efektu jak u kolegi, co lepsze?

Dzięki co do kamlotów starałem się układać pod kątem żeby luki były, i tak warstwami do góry. Oczywiście wszystko stabilne. Falowniki skierowany na dół żeby  zbierał, a z tył  kamieni ryby smigaja wiec ruch wody też wykonują 

Opublikowano

Sam zobaczysz po czasie gdzie gromadzą się odchody, najlepiej wprost do zasysów filtrów, ale przy takim ustawieniu aranżu może być o to ciężko.

Opublikowano
4 godziny temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Spróbuj gorącym żelazkiem przykleić  odstający pasek okleiny:) I nie żałuj wody :)

Wody nie będę żałować,  tylko chciałem żeby  wodą się przegryzła trochę, a nie  lać świeżej  za dużo. Ale mam już dostaną wodę  wiec dziś zaleje do pełna 😁