Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
[mention=7984]Bartek_De[/mention]a jak ja prosiłem o radę odnośnie nowego oświetlenia do 200cm jaka belkę zamówić czy 150 czy 180 to chętnych nie bylo:) a trzeba było napisać zamawiaj 180 najwyżej po 15 cm z każdej strony zawiniesz w folię...    

OT

No więc napisałem Ci tam żebyś robił dłuższą, ewentualnie odłączysz sobie lub dołożysz moduły. Belek diy led nikt folią nie owija

EOT

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

No też nigdzie tego pomysłu na forum nie widziałem a czytałem dużo tematów, a wydaje mi się to bardzo cenna rada
Bo to mega stary patent. Panowie temat jest o parametrach, kończymy ze śmieceniem

Opublikowano (edytowane)

@oscarrwyjmij jedna świetlówkę po prostu, bo jak na Malawi to masz strasznie dużo mocy. Przy okazji zaoszczędzisz na rachunkach. 

Te ryby widać, że siedzą z boku akwa, bo jest ciemniej i tylko wpadają mega wygłodniałe po jedzenie.

Zgaś światło w akwa (zostaw dzienne lub pokojowe) i zobaczysz, jak będą szamać.

Możesz też przykleić tabletkę z boku, gdzie światło tak mocno nie pada.

@benjamWszystko ci wyłożyliśmy jak na talerzu, a robienie od zera dłuższej lampy tylko po to, by potem zakrywać światło i marnować Watty, to już w ogóle mija się z celem. Już ci też mówiłem, że ostro przesadzasz z mocą, a jak potem będziesz skręcał na sterowniku, to również WATTy w komin pójdą, bo LEDy nie pracują liniowo.

LEDy dopiero od UP zaczynają świecić, więc skręcenie jasności na połowę to skręcenie zużywanej mocy o jakąś 1/5 od maxa.

Znalezione obrazy dla zapytania wykres led

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano
6 godzin temu, Falcowski napisał:

@oscarrwyjmij jedna świetlówkę po prostu, bo jak na Malawi to masz strasznie dużo mocy. Przy okazji zaoszczędzisz na rachunkach. 

Te ryby widać, że siedzą z boku akwa, bo jest ciemniej i tylko wpadają mega wygłodniałe po jedzenie.

Zgaś światło w akwa (zostaw dzienne lub pokojowe) i zobaczysz, jak będą szamać.

Możesz też przykleić tabletkę z boku, gdzie światło tak mocno nie pada.

@benjam

W sumie też tak można spróbować narazie owinalem folią i trochę się przyciemnilo 

Opublikowano

[mention=8575]oscarr[/mention]wyjmij jedna świetlówkę po prostu,

Zwykle jest tak z tymi gotowymi pokrywami, że po wyjęciu jednej świetlówki druga gaśnie. Trzeba przerabiać instalację, co czesto wiąże się z cięciem takiej pokrywy

Opublikowano
17 godzin temu, Bartek_De napisał:

OT

No więc napisałem Ci tam żebyś robił dłuższą, ewentualnie odłączysz sobie lub dołożysz moduły. Belek diy led nikt folią nie owijaemoji38.png

EOT

Bo to mega stary patent. Panowie temat jest o parametrach, kończymy ze śmieceniememoji6.png

Hej ja mam poowijane ledy bo było za jasno😜 Węc ktoś to jeszcze stosuje. Nie chce mi się bawić w przerabianie z folią szybszy i tańszy sposób.

Opublikowano
3 godziny temu, Bartek_De napisał:

Zwykle jest tak z tymi gotowymi pokrywami, że po wyjęciu jednej świetlówki druga gaśnie. Trzeba przerabiać instalację, co czesto wiąże się z cięciem takiej pokrywy

Ja mam  w pokrywie oryginalnie dwie T8. Jedną wyłączyłem. Z przodu jest tylko świetlówka POWER GLO i jest bardzo dobrze jak dla mnie.

Opublikowano
Hej ja mam poowijane ledy bo było za jasno Węc ktoś to jeszcze stosuje. Nie chce mi się bawić w przerabianie z folią szybszy i tańszy sposób.
Ja też mam poowijane retrofity. Belek fabrycznych raczej nie przerobisz. Pisałem o belkach DIY w których w łatwy sposób można odłączyć kilka modułów

Opublikowano
14 godzin temu, Falcowski napisał:

@benjamWszystko ci wyłożyliśmy jak na talerzu, a robienie od zera dłuższej lampy tylko po to, by potem zakrywać światło i marnować Watty, to już w ogóle mija się z celem. Już ci też mówiłem, że ostro przesadzasz z mocą, a jak potem będziesz skręcał na sterowniku, to również WATTy w komin pójdą, bo LEDy nie pracują liniowo.

LEDy dopiero od UP zaczynają świecić, więc skręcenie jasności na połowę to skręcenie zużywanej mocy o jakąś 1/5 od maxa.

To nie do końca prawda. Interesuje nas zakres prądu, w którym dioda świeci. W zakresie od ok. 20% jasności zależy ona w przyblizeniu liniowo od prądu. Należy pamiętać, że żadne źródło światła nie jest idealne i część energii idzie w ciepło więc mamy dodatkowe ogrzewanie baniaka :)

Kiedyś (oczywiście przez przypadek) wpadła mi żarówka do akwarium. Zasilana była niskim napięciem więc rybki nie narzekały, a ja miałem tanio grzałkę. 

Ale wracając do wątku. Z ekonomicznego punku widzenia wybieramy grzałki, które nie świecą i światło, które mało grzeje dobrane pod nasze potrzeby.