Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

LEDy przeważnie sterowane są napięciowo, a nie prądowo, ponieważ driver prądowy z automatu jest wysterowany na maksymalny prąd, co zabezpiecza LEDy przed przegrzaniem. Przynajmniej ja takich używam. Nie wiem, co jest popularniejsze w modułach Samsunga.

Opublikowano (edytowane)

Tak wygląda obecnie filtr skierowany w bok i w górę, mocno przyciemnione, ograniczam karmienie. Co do płochliwośći niestety się nie zmienia dalej są bardzo płochliwe

IMG_20190411_182241.jpg

IMG_20190411_182235.jpg

Edytowane przez oscarr
Opublikowano

Nie szukał bym problemu w oświetleniu. Z tego co kojarzę, to namieszałeś z paramatrami wody, zapominając o podmianach. To mogła być przyczyna płochliwości. Teraz jednak przychodzi mi coś innego do głowy. Pomijając poczucie bezpieczeństwa, pyszczaki to żywiołowe i pewne siebie ryby, ale w stadzie. Ile ryb pływa w tym zbiorniku i jaka jest wielkość tego zbiornika? 

• Lubię to 2
Opublikowano
  W dniu 11.04.2019 o 18:24, przemo-h napisał(a):
Nie szukał bym problemu w oświetleniu. Z tego co kojarzę, to namieszałeś z paramatrami wody, zapominając o podmianach. To mogła być przyczyna płochliwości. Teraz jednak przychodzi mi coś innego do głowy. Pomijając poczucie bezpieczeństwa, pyszczaki to żywiołowe i pewne siebie ryby, ale w stadzie. Ile ryb pływa w tym zbiorniku i jaka jest wielkość tego zbiornika? 
I to jest dobry trop Przemku. U siebie po sporej redukcji też zauważyłem, że zaczynają się coraz częściej chować

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

pąkli już nie dam do nowego akwarium 240l 300 lub 375 ogranicza mnie tylko miejsce wiec musze dokladnie pomierzyć no i szafki tez drogie dosyć specjalne pod akwa. Jest 6 perlmuttów  w tym 1 dominujacy samiec który dosyc mocno je gania na yellowy nie zważa mimo ze sa dluzej w akwa to pozostaja w cieniu reszta nie wiem jaka płeć u perlmuttów. Do tego obecnie 1 samiec yellow + 2 samiczki w tym 1 inkubująca. Zbiornik to zaledwie 112 l ale do miesiaca bedzie wiekszy. Tylko ze z ta płochliwoscia bylo troche lepiej niz jest obecnie. 2 x w ciagu tygodnia podmienialem wode i obecnie parametry sa chyba ok, teraz już systematycznie bede zmienial co tydzien 20%

Tak wygląda karmienie samiec alfa w centrum obok swojej groty resztą z boku. Nie śmiało tylko samiec yellow podskubuje reszta jest przeganiana jak sporadycznie podplywaja dziubnac cos, jak tylko wstanę albo się porusze to wszystkie się chowają a samiec alfa pierwszy się chowa xd

W dniu 11.04.2019 o 18:22, AndrzejGłuszyca napisał(a):

Oskar...wyjmij te pąkle a akwa jeszcze bardziej zyska na "urodzie".

Jeszcze jedno pytanie...stateczniku masz dwa startery czy jeden?

Rozwiń  

co masz na mysli mowiac startery?

Edytowane przez oscarr
Opublikowano
  W dniu 11.04.2019 o 18:32, oscarr napisał(a):

co masz na mysli mowiac startery?

Rozwiń  

Coś takiego jak na zdjęciu. Ale wystaje tylko górna cześć:

https://www.google.pl/search?q=starter+w+świetlówce&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiF69Ge2cjhAhVMpIsKHe7ZDvIQ_AUIDigB&biw=1296&bih=675&dpr=1.11#imgrc=XC_mTWvikKxALM:

Opublikowano (edytowane)

Jeśli było lepiej, to nie pozostaje nic innego, jak dbać o parametry i czekać na poprawę. Postaraj się zachwywać normalnie. W domu musi być normalny rytm, a najlepiej chyba sprawdzają się w tym małe dzieci. Im większy rwetes, tym pewniej się czują moje ryby😄

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano

Oj kolega widze dowciapny :D Narazie mi akwarium wystarczy, dzieci nie planuje w najblizszym czasie :D Ostatnio  troche duzo wkladalem łapy do zbiornika to moze przez to. Musze się poważnie zastanowic czy zabrac je ze soba do nowego zbiornika bo nie chcialbym tak płochliwych ryb a z drugiej strony podobają mi się te gatunki dlatego mam nadzieje ze się to poprawi w najblizszych dniach. Też światło czasami się świeci po 13h np to nie wiem czy to nie za długo no ale warunki mnie troche do tego zmuszają

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 11.04.2019 o 18:45, AndrzejGłuszyca napisał(a):
Rozwiń  

Ja tu czegoś takiego nie widzę tylko zasilacz/ transformator. No chyba ze chodzi Ci o te końcówki to mam podwójne

IMG_20190411_211909.jpg

IMG_20190411_211856.jpg

Edytowane przez oscarr