Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Bartek_De napisał:

NO3 na poziomie 50 na pewno nie jest ok. Nie jest tak bardzo niebezpieczne, ale lepiej nie przekraczać 40. Sugeruję jeszcze jedną podmianę teraz i potem co tydzień. Wtedy powinno być okemoji3.png

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ok, dzięki Bartek a potem przy co tygodniowych podmianach to ile procentowo? 20% wystarczy przykładowo czy jednak więcej i te 30?

Opublikowano

20% powinno wystarczyć. Sam z czasem do tego dojdziesz ile. Przed cotygodniową podmianą zmierz sobie NO3 i potem po podmianie zrób kolejny test, będziesz wiedział o ile obniżyły się NO3, jeśli zbyt mało to zwiększysz ilość podmienianej wody

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

To prawda czasami mam problem odczytać dokladny wynik no ale mniej wiecej przynajmiej wiadomo. Jeszcze teraz pojawił się nowy problem jedna z ryb pływała dość długo glową do tafli wody i nie wiem co jest grane ale nie mam nawet jak nakrecic filmiku bo teraz caly czas pochowane a nie zauwazylem zeby byla jakos goniona bo ogolnie siedza caly czas pochowane i już mnie to tak denerwuje...

Edytowane przez oscarr
Opublikowano

Koledze się zdechło niestety 😔 To ten który nie jadł. Musiałem wyciągnąc kilka kamieni żeby go znaleźć xd  Zacząłem się zastanawiać czy nie panuje jakąś choroba ale na ciele ryby chyba nie ma nic podejrzanego przynajmniej wg mnie. To już sam nie wiem czemu ryby są jakieś inne tylko przez NO3 stały się bardzo płochliwe?

IMG_20190411_143220.jpg

received_269846183920860.jpeg

Jedynie to czarne osmolenie tylko na pysku, ale to już mial od jakiegoś czasu, czytalem gdzies o tym i to nic takiego chyba

Opublikowano
14 minut temu, oscarr napisał:

Koledze się zdechło niestety 😔 To ten który nie jadł. Musiałem wyciągnąc kilka kamieni żeby go znaleźć xd  Zacząłem się zastanawiać czy nie panuje jakąś choroba ale na ciele ryby chyba nie ma nic podejrzanego przynajmniej wg mnie. To już sam nie wiem czemu ryby są jakieś inne tylko przez NO3 stały się bardzo płochliwe?

IMG_20190411_143220.jpg

received_269846183920860.jpeg

Jedynie to czarne osmolenie tylko na pysku, ale to już mial od jakiegoś czasu, czytalem gdzies o tym i to nic takiego chyba

Hej No3 mam w kranie ponad 25 to i w baniaku tyle a ryby u mnie nie są płochliwe. Temat płochliwych ryb już był przerabiany szukał bym gdzie indziej problemu. 

Opublikowano

Zmierzyłem właśnie ile ma NO3 w kranie i nie dużo 5 mg/l a w akwarium mam sporo bo koło 50 za chwilę jeszcze pomierzę.

IMG_20190411_150532.jpg

14 minut temu, anutemix napisał:

Hej No3 mam w kranie ponad 25 to i w baniaku tyle a ryby u mnie nie są płochliwe. Temat płochliwych ryb już był przerabiany szukał bym gdzie indziej problemu. 

To gdzie szukać problemu ? 😕

Opublikowano
31 minut temu, oscarr napisał:

Zmierzyłem właśnie ile ma NO3 w kranie i nie dużo 5 mg/l a w akwarium mam sporo bo koło 50 za chwilę jeszcze pomierzę.

IMG_20190411_150532.jpg

To gdzie szukać problemu ? 😕

U mnie był moment że uciekaly po kątach , okazało się że za dużo karmiłem, zmniejszyłem dawki i pomogło. Zrób wiecej testow No2,  Nh3 , obserwuj reszte rybek. Masz jakiś pokarm z czosnkiem dobrze jest dawać raz w tygodniu.Zrób dwa dni głodówki. Może też inni coś podpowiedzą.

Opublikowano (edytowane)

Głodówke robiłem kilka dni temu i na następny dzień rano były jakby mniej wystraszone potem wróciło do normy. To że za dużo karmie to już sam doszedłem do tego i ogarniaczam :)

Edytowane przez oscarr
Opublikowano

Testy wody No3 w akwarium wyszły nastepujaco

Wg mnie około 20 mg/l czyli spadło. Ostatnia podmiana była w niedzielę nastepna też robię w niedzielę i już będę robił systematycznie co tydzień.

IMG_20190411_162036.jpg

IMG_20190411_161906.jpg

• Lubię to 1