Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Założyłem zbiornik 150x45x50. I mam opcje przygarnięcia kilku sztuk podrosnietych pyszczaków ok 10cm czy młode 5cm osobniki nie będą od nich dostawały za bardzo po tyłku. Chodzi o porośnięte mphangi a w zbiorniku będą jeszcze saulosi i red redy.

Opublikowano
31 minut temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Jak masz zagruzowane akwarium wtedy ci przeżyją, jak nie będzie tragedia skutki  nawet śmiertelne .

Chyba trochę przesadzasz, 5 do 10 cm to IMHO dobra różnica. 5 cm nie bedą traktowane jak pokarm ale też nie bedą stanowiły zagrożenia/konkurencji. Jedyny problem to możliwość późniejszego wybarwienia samców mniejszych gatunków choć tu dużo zależy od cech osobniczych.

• Lubię to 1
Opublikowano
Z tym się zgodzę  z tobą ,tylko te większe mają już swoje terytorium i może być gonitwa.
Na początek można zastosować kotnik żeby się przyzwyczaiły do otoczenia. 
Tomku, jest odwrotnie. Kolega ma w zbiorniku mniejsze ryby, do których chce dołożyć większe. Moim zdaniem nic im nie powinny zrobić.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Bartek_De napisał:

Tomku, jest odwrotnie. Kolega ma w zbiorniku mniejsze ryby, do których chce dołożyć większe. Moim zdaniem nic im nie powinny zrobić.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Spox Bartek nie doczytałem tematu do końca , zmęczenie po pracy się udziela dzięki za spostrzegawczość :) 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ostatnio dorzucałem większe do mniejszych. Ma to pewien plus, że dorzucane zwykle czują się nieswojo i są przez pewien czas podległe. W sam raz, by przyzwyczaić się do mniejszych kolegów. Mniejsi natomiast nie odważą się podskoczyć.

• Lubię to 1