Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, startuję ze zbiornikiem, obecnie stoi i czeka - woda RO/lubelska kranówka 50/50, pracuje kubełek z e701 przeniesiony z działającego akwa. W akwa są dwa korzenie które zaczęły pleśnieć, nie mam wystarczającej wanny żeby je porządnie spreparować - wrzątek + sól. Pytanie czy obsada planowanej mbuny będzie z tego powodu cierpieć ? Jest to pierwsze malawi i tego oraz tego czy mbuna żre sinice po prostu nigdzie nie znalazłem. O sinice pytam nie dlatego że mam ale w innym akwa tymczasowym rzuciło mi się na anubiasy więc z ciekawości pytam.

Opublikowano
Godzinę temu, twardaWodaW150/50/60 napisał:

Pytanie czy obsada planowanej mbuny będzie z tego powodu cierpieć ?

Nie będzie cierpieć. Z biegiem czasu samo zniknie. Podczas podmian odsysaj wężem .Jest to normalne zjawisko.

• Lubię to 1
Opublikowano

no no 20 lat słyszę jak to korzenie zakwaszają wodę... :) nie na lubelskiej kranówie GH 25, jak woda ma KH nawet po zmieszaniu z RO 50/50 15-16 to nie tak łatwo ją zakwasić, całe życie w akwariach mam PH 7,8 - 8 -  w akwa z szyszkami i gruzowiskiem z korzeni

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, twardaWodaW150/50/60 napisał:

nie na lubelskiej kranówie GH 25, jak woda ma KH nawet po zmieszaniu z RO 50/50 15-16 to nie tak łatwo ją zakwasić

Właśnie miałem pytać skąd pomysł w naszym biotopie na RO . Ale teraz rozumiem. Trochę zabawy z tym będzie. Jeżeli chodzi o korzenie to pewnie nieznacznie zakwaszą wodę o ile w ogóle będą miały na to wpływ.

A teraz mam prośbę...zaczynaj zdania z dużych liter i kończ kropkami. Po prostu na forum staramy się stosować do tych podstawowych zasad pisowni:)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Biały nalot to śluzowce. Po jakimś czasie samoczynnie zniknie. 

Jak masz ślimaki w akwarium to ogarną to w mig :)

Co do korzeni to nawet jeśli nie zakwaszą wody,to mogą  wydzielać humus(efekt herbacianej wody),więc jeśli już to wybieraj korzenie które nie barwią wody.

Ps.Tak z czystej ciekawości zapytam,czemu korzenie chcesz dodać do zbiornika Malawi?

Nie przyjmuję do wiadomości,że muszą być i już :D 

Proszę o konkretną odpowiedź ;) 

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Słyszałem że gdzieś nad brzegiem jeziora rosło kiedyś jedno drzewo - i to są właśnie korzenie tego drzewa. Tak na poważnie to były od początku w koncepcji wyglądu zbiornika i tak ma pozostać. Zbiornik ma 60cm wody i szukałem sposobu na zagęszczenie krajobrazu w górnej części.

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1