Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Z całym szacunkiem ale nie ma to najmniejszego znaczenia czy weżniesz korpus 1/2 " , 3/4" czy 1"  wszystkie mają ten sam przepływ w srodku. To są tylko średnice przyłączy . Reszta jest identyczna  i polecam rozwiercić na 20,5mm tyla się da. 3/4" to 19,05 mm  . W orginale  korpusy nie mają więcej jak 1/2" to  12,7mm.
Nie no teraz to już sam sobie zaprzeczasz. Skoro nie ma to znaczenia, to po co rozwiercasz korpusy?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

No w sensie, że nie ma znaczenia średnica przyłącza kupionego korpusu. W środku wszystkie są takie same. 

Korpus przed, po i rozwiercony w środku, zawsze to trochę mniej oporów. 

IMG_20190127_222338.jpg

IMG_20190127_222331.jpg

IMG_20190127_222148.jpg

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
1 godzinę temu, Damian780425 napisał:

Z całym szacunkiem ale nie ma to najmniejszego znaczenia czy weżniesz korpus 1/2 " , 3/4" czy 1"  wszystkie mają ten sam przepływ w srodku.

Nie do końca jest to prawda co piszesz. Aktualnie mam korpusy 3/4 " z pełnym przelotem nie ma co rozwiercać, w odróżnieniu od poprzednich gdzie środek w 1/2'" i 3/4" był identyczny.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

No właśnie i moje mają pełny przelot, przynajmniej tak mi się wydaje, wyglądają tak jak te Damiana po rozwierceniu. Jedynie usunąłem te "smarki" (nadlewki, wypływki...) nie wiem jak się to fachowo nazywa

@eljot masz korpusy USTM z odpowietrznikiem na sprężynce?

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
5 minut temu, Bartek_De napisał:

@eljot masz korpusy USTM z odpowietrznikiem na sprężynce?

Nie, Aquafilter z odpowietrznikiem ze śrubką, poprzednie też były tej firmy ale chyba zrobili zmiany w konstrukcji.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 2.02.2019 o 22:24, Damian780425 napisał:

Tak wygląda i u mnie . Miedzy 1 i 2 biegiem jest duża róznica ., między 2 a 3 znikoma.Co przekłada się  na to że  można jeszcze poprawić cały system.  Na 1  biegu 7W mam 10L 56 sek, Na 2 biegu 45w  10L 24sek. ,  na 3 biegu 67W  10L 18 sek. Albo wzrost mocy nie idzie proporcjonalnie do wzrostu wydajności.

Rozumiem że pompę masz za korpusami ? Pytałeś wcześniej jak to wygląda w instalacji co, gdy pompa jest za piecem w instalacji panuje podciśnienie . W mojej instalacji tak mam zainstalowaną pompę gdy powstanie nieszczelność pompa wypompuje z instalacji wodę i powinna się zapowietrzyć . Tak doradził mi znajomy i jest to dla mnie logiczne. Gdy pompa będzie przed korpusami przy nieszczelności pompa będzie pracowała tak długo aż wypompuje całą wodę. Może miron.dmt oceni taki układ.

Opublikowano

Tak, wszystko się zgadza, to jest tylko kwestja przyłączy i związane z tym mniejsze opory uwzględniane tylko przy większych instalacjach.

Dlatego bardzo się dziwię jak ktoś pisze, że ma korpus z przyłączem 1" gdzie otwory wlotowe i wylotowe w korpusie nie mają większych średnic jak 20mm.

Przy naszych instalacyjkach zwiększenie średnicy przyłączy ma znikome znaczenie.

Opublikowano
2 godziny temu, piotriola napisał:

W mojej instalacji tak mam zainstalowaną pompę gdy powstanie nieszczelność pompa wypompuje z instalacji wodę i powinna się zapowietrzyć . Tak doradził mi znajomy i jest to dla mnie logiczne.

Z ciekawości, jak zachowa się pompa po zapowietrzeniu? Elektronika ją wyłączy?