Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

karimatka może być... sam dam do nowego, bo może być czarna i nie widać a jakoś nie udało mi się do dzisiaj okleić białego styropianu który mam :lol:

tej podstawki bym nie dał... nie ważne czy by mi nawet dopłaciła firma wromak... jakoś tak nie ufam...

Opublikowano

Zgadzam się z Makokiem i MateuszemT . co styro to styro.. Tym bardziej , że tak jak już pisałem koszt 2 cm styropianiu to ok 1,5 zl za płyte 1x0,5m :D

IMO najlepiej będzie zakupić :lol:

Nie warto ryzykować za tak maleńkie pieniądze :P

A co do wymiaru...ja też mam akwa 120 cm wiec 20 cm się docina i łączy oryginalnymi krawędziami, ew. możesz kupić listwę maskującą do paneli ściennych tj. ok 6 zł za sztukę 2.6mb długości 8) i ładnie zabudować styropian 8)

Opublikowano

Drodzy koledzy musze wam powiedzieć że pleciecie głupoty .

Sam posiadam taką podstawkę i muszę powiedzieć że jest o niebo

lepsza od styropianu a to z dwóch względów :

1. już wspomniany to to że skroplona para z pokrywy która ścieka po szybie nie leje się na szafkę .

2. drugi może mniej ważny powód ale zawsze, to to że podstawka się nie kruszy tak jak styropian .

Co do wytrzymałości mam ją pod akwa 240l w tym ok. 40kg piachu i 50kg łupka no i woda

Jak na razie akwa stoi 2 lata i nic mu nie jest . Posiadam też drugie akwa co prawda nie w domu, ale stoi ono na styropianie 1cm uwarzam że to rozwiązanie jest gorsze bo woda spływa mi na szafkę .

Opublikowano

Też uważam że te podstawki są bezpieczne.

Po drugie co to za pokrywa z której leje się skroplona woda ?

Opublikowano

Co do akwa sklepowych, o których wspominał Mateusz, to ja osobiście nie widziałem, żeby pełne kamieni i piasku akwa stało na stelażu bez blatu np. Owszem, widziałem na gołym stelażu, ale tak, jak wspomniał Sławek, samą wodę.

Może i taka podstawka wystarczy (zależy, ile tych pktów podparcia jest), nie wiem, nie miałem, mówię tylko, że ja osobiście bym nie dał i dalej nie jestem do niej przekonany. A już w ogóle dać akwa na stojak/stelaż bez blatu... :shock: ja bym nie spał :wink:

A już tak na marginesie, to co z tą pokrywą?mi jakoś woda nie cieknie spod pokrywy....

Opublikowano

A ja stosuję podobne podstawki i jestem zadowolony.

Wyglądają estetycznie i rzeczywiście zbierają wodę. Co kilka lat trzeba je wymieniać ponieważ matowieją i łapią kamień.

Opublikowano
Drodzy koledzy musze wam powiedzieć że pleciecie głupoty .

Sam posiadam taką podstawkę i muszę powiedzieć że jest o niebo

lepsza od styropianu a to z dwóch względów :

1. już wspomniany to to że skroplona para z pokrywy która ścieka po szybie nie leje się na szafkę .

2. drugi może mniej ważny powód ale zawsze, to to że podstawka się nie kruszy tak jak styropian .

Co do wytrzymałości mam ją pod akwa 240l w tym ok. 40kg piachu i 50kg łupka no i woda

Jak na razie akwa stoi 2 lata i nic mu nie jest . Posiadam też drugie akwa co prawda nie w domu, ale stoi ono na styropianie 1cm uwa<font color=red>ż</font>am że to rozwiązanie jest gorsze bo woda spływa mi na szafkę .

Wybacz, ale nie "plotę głupot" :!:

poprostu bym nie dał i tyle...

a te dwa względy wymienione przez Ciebie, to sorry, ale to nie są "normalne przypadki użytkowania" - bo mam styropian i nic mi się nie kruszy, a jakbym miał pokrywę z której by mi coś kapało to bym ją w*** przez okno :P bo szlag by mnie trafiał jakbym nie miał nieskazitelnie przejrzystej szyby i to przez 2 lata :twisted:

i przynajmniej nie krytykuję nikogo nigdzie za używanie takich podstam stwierdzając jednoznacznie, że to ja bym sobie nie wsadził :P

... pod akwa, żeby nie było :wink:

Opublikowano

Zgadzam się makok :wink: co to za pokrywa.... zrobiłbym dokładnie to samo, tzn wywalił pokrywę i kupił/zrobił taką, żeby nic nie ciekło. A nie kupował jakieś podstawki, żeby mi woda nie leciała na meble :? W takim przypadku problem tkwi w pokrywie, a nie w braku podstawki zbierającej wodę :wink:

Opublikowano

Dokładnie!! Wywalaj pokrywe, a nie myśl nad podstawką. Gdy jest dobra to żadna woda na zewnątrz nie wycieka. Chyba by mnie trafiło jakbym miał codzień myć przedną szybe z zacieków.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.