Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dziękuje panowie za tak dużo odpowiedzi ponieważ dzisiaj opróżniłem zbiornik to wrzucam fotki mojej podstawki.

e034403fbc506dfdm.jpg

Wiem że większość nie zaryzykuje i nie wsadzi tej podstawki ale zerknijcie na nią czy uważacie że tych punktów jest wystarczająco. jak bym tego wcześniej nie kupił to bym dał styropian tak jak to zrobiłem w drugim zbiorniku ale przy zakupie pomagała żona tego akwa i musiałem wsiąść tą podstawkę a jak jej teraz nie podłoże to mam kolejnego grata ze zbiorników a komórka już pełna więc proszę jeszcze raz doradźcie

Opublikowano

Jak już ją masz, to daj, najwyżej pęknie Ci dno :twisted:

A na serio, to j/w, daj, skoro jest. A na przyszłość będziesz wiedział, żeby nie kupować jakiś tam podstawek :wink::P

Opublikowano

Jak widać każdy ma swoje zdanie z reszta jak w prawie każdym temacie na forum :twisted: - ale z resztą o to chodzi . Co do głupot to sorry ale jak się czegoś nie testowało to chyba trudno wypowiadać się na ten temat nie :?: . A i bym zapomniał pokrywa to wromak zwykła tzw. wydmuszka czasami potrafi z niej spaść taka kropla z pod spodu i robi się zaciek ale jak myje się szybę to nie ma się jej brudnej przez dwa lata jak co niektórzy :evil: . Myślę że ani akwa ani pokrywa nie postoi długo w domu bo czeka je wymiana ale nie mam zamiaru go i jej w……

bo jak nie działa mi telewizor to też go nie w…… lecz próbuje zaradzić :idea: . Ale skoro niektórzy mają tyle kasy to proszę bardzo jak dla mnie może sobie nawet w….. i 5000l akwa przez okno i nic mi do tego – no chyba że spadnie mi na łeb :twisted:

Co do podstawy to dawaj śmiało nic się nie stanie :)

Opublikowano

Panowie Panowie....

Uspokójmy hormony.. :D Część z nas jest na nie a część na tak takim wynalazkom .,,

Podsumowując wątek,uważam,iż,woda cieknąca z pokrywy to rzecz nienormalna, zbieranie się wody w owej podkładce i jej parowanie to rzecz aburdalna :?

Powiem może tak: moim zdaniem nie opłaca się ryzykować pęknięcia dna

baniaka za 2 sztuki styropianu..

Ale wybór należy do Ciebie

8) 8) 8) 8)

Opublikowano

Policeman moja rada jako użytkownika takich podstawek. Jako amortyzacja mogących wystąpić naprężeń naklejam zawsze kawałki gumy z pociętej dętki rowerowej na podstawkę. Najważniejsza sprawa jednak to według mnie:

1. wypoziomowanie akwarium - najgroźniejsze jest nierówne ustawienie i uskok tafli szkła na długości lub jej skręcenie np. po przekątnej 2.zabezpieczenie dna akwarium od środka przed pęknięciem w skutek przypadkowego uderzenia lub nacisku miejscowego (np.mały kamyk, ziarnko piachu) bezpośrednio na szybę.

Panowie - spokojnie - jeśli chodzi o podparcie akwarium tylko samymi krawędziami (podstawka taka jak na zdjęciu policemana ma dodatkowo punkty podparcia w środku) zupełnie wystarcza na standardowe wielkości akwaria(100-150 cm długości 40-60 cm szerokości). Opiera się klejony rant szkła (poziomego dna z pionową ścianą) co przenosi większą część całego obciążenia a środek? Myślicie że tak łatwo złamać podpartą z 4-rech stron taflę szkła nakładając na nią obciążenie? Pracowałem przez 5 lat przy montażu konstrukcji aluminiowych i przy szkleniu często dużych otworów okiennych tafle dwu metrowego szkła wyginały się jak prawie guma! (co innego jej rozhuśtanie b.niebezpieczne!)Wiecie jak wygląda np. ściąganie tafli 3 m długości szkła float ze stelaża do cięcia na stole - we dwóch opiera się ją o krawędz stołu w 1/3 jej wysokości i "na raz" hop z pionu do poziomu - gnie się jak cholera ale nie pęka. Rozpisałem się może trochę nie na temat ale chciałem Wam zasygnalizować, że gdy ze szkłem obchodzimy się z należytą UWAGĄ! wcale nie jest tak łatwo o jego pęknięcie w skutek obciążenia.

Nie jestem za reklamowaniem podstawek pod akwaria ale moim zdaniem na ich plus przemawia parę rzeczy:

1.Efekt wizualny - wysłaniają spoiny dna akwarium i jeśli są w komplecie z pokrywą akwariową to takie akwarium po prostu wygląda ładnie.

2.Zabezpieczają szafkę przed wilgocią - to nie tak że woda leje się po szybach, ale często np. podczas dolewania wody przy podmianie, lub jej wychlapywania przez ryby przy karmieniu ... trochę pocieknie.

Uff pozdr:)

Opublikowano
Zabezpieczają szafkę przed wilgocią - to nie tak że woda leje się po szybach, ale często np. podczas dolewania wody przy podmianie, lub jej wychlapywania przez ryby przy karmieniu ... trochę pocieknie.

Mi to by nawet podstawka nie pomogła, jeżeli już poważnie gmeram w zbiorniku to tak że woda jest wszędzie dookoła. Musiałbym sobie podstawke wielkości pokoju zrobić:)

Opublikowano

Mi to by nawet podstawka nie pomogła, jeżeli już poważnie gmeram w zbiorniku to tak że woda jest wszędzie dookoła. Musiałbym sobie podstawke wielkości pokoju zrobić:)

Polecam basenik ogrodowy dla dzieci :wink: