Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

karimatka może być... sam dam do nowego, bo może być czarna i nie widać a jakoś nie udało mi się do dzisiaj okleić białego styropianu który mam :lol:

tej podstawki bym nie dał... nie ważne czy by mi nawet dopłaciła firma wromak... jakoś tak nie ufam...

Opublikowano

Zgadzam się z Makokiem i MateuszemT . co styro to styro.. Tym bardziej , że tak jak już pisałem koszt 2 cm styropianiu to ok 1,5 zl za płyte 1x0,5m :D

IMO najlepiej będzie zakupić :lol:

Nie warto ryzykować za tak maleńkie pieniądze :P

A co do wymiaru...ja też mam akwa 120 cm wiec 20 cm się docina i łączy oryginalnymi krawędziami, ew. możesz kupić listwę maskującą do paneli ściennych tj. ok 6 zł za sztukę 2.6mb długości 8) i ładnie zabudować styropian 8)

Opublikowano

Drodzy koledzy musze wam powiedzieć że pleciecie głupoty .

Sam posiadam taką podstawkę i muszę powiedzieć że jest o niebo

lepsza od styropianu a to z dwóch względów :

1. już wspomniany to to że skroplona para z pokrywy która ścieka po szybie nie leje się na szafkę .

2. drugi może mniej ważny powód ale zawsze, to to że podstawka się nie kruszy tak jak styropian .

Co do wytrzymałości mam ją pod akwa 240l w tym ok. 40kg piachu i 50kg łupka no i woda

Jak na razie akwa stoi 2 lata i nic mu nie jest . Posiadam też drugie akwa co prawda nie w domu, ale stoi ono na styropianie 1cm uwarzam że to rozwiązanie jest gorsze bo woda spływa mi na szafkę .

Opublikowano

Też uważam że te podstawki są bezpieczne.

Po drugie co to za pokrywa z której leje się skroplona woda ?

Opublikowano

Co do akwa sklepowych, o których wspominał Mateusz, to ja osobiście nie widziałem, żeby pełne kamieni i piasku akwa stało na stelażu bez blatu np. Owszem, widziałem na gołym stelażu, ale tak, jak wspomniał Sławek, samą wodę.

Może i taka podstawka wystarczy (zależy, ile tych pktów podparcia jest), nie wiem, nie miałem, mówię tylko, że ja osobiście bym nie dał i dalej nie jestem do niej przekonany. A już w ogóle dać akwa na stojak/stelaż bez blatu... :shock: ja bym nie spał :wink:

A już tak na marginesie, to co z tą pokrywą?mi jakoś woda nie cieknie spod pokrywy....

Opublikowano

A ja stosuję podobne podstawki i jestem zadowolony.

Wyglądają estetycznie i rzeczywiście zbierają wodę. Co kilka lat trzeba je wymieniać ponieważ matowieją i łapią kamień.

Opublikowano
Drodzy koledzy musze wam powiedzieć że pleciecie głupoty .

Sam posiadam taką podstawkę i muszę powiedzieć że jest o niebo

lepsza od styropianu a to z dwóch względów :

1. już wspomniany to to że skroplona para z pokrywy która ścieka po szybie nie leje się na szafkę .

2. drugi może mniej ważny powód ale zawsze, to to że podstawka się nie kruszy tak jak styropian .

Co do wytrzymałości mam ją pod akwa 240l w tym ok. 40kg piachu i 50kg łupka no i woda

Jak na razie akwa stoi 2 lata i nic mu nie jest . Posiadam też drugie akwa co prawda nie w domu, ale stoi ono na styropianie 1cm uwa<font color=red>ż</font>am że to rozwiązanie jest gorsze bo woda spływa mi na szafkę .

Wybacz, ale nie "plotę głupot" :!:

poprostu bym nie dał i tyle...

a te dwa względy wymienione przez Ciebie, to sorry, ale to nie są "normalne przypadki użytkowania" - bo mam styropian i nic mi się nie kruszy, a jakbym miał pokrywę z której by mi coś kapało to bym ją w*** przez okno :P bo szlag by mnie trafiał jakbym nie miał nieskazitelnie przejrzystej szyby i to przez 2 lata :twisted:

i przynajmniej nie krytykuję nikogo nigdzie za używanie takich podstam stwierdzając jednoznacznie, że to ja bym sobie nie wsadził :P

... pod akwa, żeby nie było :wink:

Opublikowano

Zgadzam się makok :wink: co to za pokrywa.... zrobiłbym dokładnie to samo, tzn wywalił pokrywę i kupił/zrobił taką, żeby nic nie ciekło. A nie kupował jakieś podstawki, żeby mi woda nie leciała na meble :? W takim przypadku problem tkwi w pokrywie, a nie w braku podstawki zbierającej wodę :wink:

Opublikowano

Dokładnie!! Wywalaj pokrywe, a nie myśl nad podstawką. Gdy jest dobra to żadna woda na zewnątrz nie wycieka. Chyba by mnie trafiło jakbym miał codzień myć przedną szybe z zacieków.