Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Rybki rosną i zaczyna brakować miejsca w zbiorniku :) Na chwilę obecną mam po 1 wybarwionym samczyku ( Saulosi prawie wybarwiony :) ) Każdy z nich obrał sobie 1/3 powierzchni zbiornika  i nie wchodzą sobie w drogę.

Także proszę o podpowiedź do jakiej konfiguracji zredukować dotychczasową obsadę tj.

- Cynotilapia zebroides Likoma  x 10
- Cynotilapia sp. “lion” Lions cove x 10
- Chindongo saulosi x 11

p.s. Czego używacie do wyłapywania rybek ?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie chcesz rozbierać aranżacji, to zrób sobie taką prostą pułapkę z butelki po Coli, najlepiej 2L. Otwory rób tylko w środkowej części butelki i koniecznie trzeba ściąć gwint, wtedy ryby chętniej wpływają. Wrzucasz do środka trochę pokarmu, kładziesz na dnie i czekasz

ded46af56b3299925f407fd8353a9b22.jpg

5304ed736e6faa2b458b360183d3c829.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 26.12.2018 o 20:26, Bartek_De napisał:

Jeśli nie chcesz rozbierać aranżacji, to zrób sobie taką prostą pułapkę z butelki po Coli, najlepiej 2L. Otwory rób tylko w środkowej części butelki i koniecznie trzeba ściąć gwint, wtedy ryby chętniej wpływają. Wrzucasz do środka trochę pokarmu, kładziesz na dnie i czekaszemoji39.png

ded46af56b3299925f407fd8353a9b22.jpg

5304ed736e6faa2b458b360183d3c829.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Super, dziękuje :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj @Bastian!

Nie wiem jak tam wygląda sytuacja u Ciebie,ale póki nic się nie dzieje w zbiorniku to bym się wstrzymał z redukcją.

Gdybyś zauważył że jakieś ryby są gnębione,to dopiero bym myślał o redukcji obsady.

Opublikowano
20 godzin temu, egon44 napisał:

Witaj @Bastian!

Nie wiem jak tam wygląda sytuacja u Ciebie,ale póki nic się nie dzieje w zbiorniku to bym się wstrzymał z redukcją.

Gdybyś zauważył że jakieś ryby są gnębione,to dopiero bym myślał o redukcji obsady.

Dochodzi do jakiś tam krótkotrwałych gonitw czy "buziaczków" :) ale żadna rybka nie ma obrażeń i wszystkie mają się dobrze. Rybki po zmianie pokarmów zaczęły szybko rosnąć i tak sobie pomyślałem żeby im za ciasno nie było. Ale masz rację wstrzymam się jeszcze trochę 👍

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 6.01.2019 o 22:37, Bastian napisał:

Dochodzi do jakiś tam krótkotrwałych gonitw czy "buziaczków" :) ale żadna rybka nie ma obrażeń i wszystkie mają się dobrze. Rybki po zmianie pokarmów zaczęły szybko rosnąć i tak sobie pomyślałem żeby im za ciasno nie było. Ale masz rację wstrzymam się jeszcze trochę 👍

Czy mógłbyś zaprezentować swoje akwa z obsadą na zdjęciu lub video?
Bardzo spodobało mi się Twoje zestawienie ryb :)

Opublikowano
59 minut temu, Nowinsky napisał:

@Bastian raczej rzadko tu zagląda. Tu masz jego temat

Opublikowano
17 godzin temu, Nowinsky napisał:

Hej

Jeśli chodzi o obsadę to do chwili obecnej zero strat, oczywiście musiałem już kilka razy odławiać rybki bo robiło się ciasno. Najbardziej terytorialne i zaborcze są Cynotilapia sp. “lion” Lions cove i dość przeciętnie się prezentują, jakbym teraz zmieniał to wybrałbym Iodotropheus Sprengerae tzw. rdzawki. Z mojej obsady najładniejsze są Cynotilapia zebroides Likoma i o dziwo są łagodniejsze niż Chindongo saulosi. W przyszłym tygodniu przyniosę jakiś normalny aparat z pracy i zrobię kilka zdjęć oraz nagram filmik.

Pozdrawiam :)

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, Bastian napisał:

Hej

Jeśli chodzi o obsadę to do chwili obecnej zero strat, oczywiście musiałem już kilka razy odławiać rybki bo robiło się ciasno. Najbardziej terytorialne i zaborcze są Cynotilapia sp. “lion” Lions cove i dość przeciętnie się prezentują, jakbym teraz zmieniał to wybrałbym Iodotropheus Sprengerae tzw. rdzawki. Z mojej obsady najładniejsze są Cynotilapia zebroides Likoma i o dziwo są łagodniejsze niż Chindongo saulosi. W przyszłym tygodniu przyniosę jakiś normalny aparat z pracy i zrobię kilka zdjęć oraz nagram filmik.

Pozdrawiam :)

Wielkie dzięki za odpowiedź! :) 

Ja własnie składam swoją obsadę do pierwszego Malawii i chyba taki skład będzie:

1. Pseudotropheus Johanni (ten gatunek wybrałem zamiast Saulosi ponieważ ma poziome linie na ciele, a poniższe dwa gatunki mają pionowe i w taki sposób chciałem zróżnicować obsadę)
2. Cynotilapia Zebroides Jalo Reef 
3. Labidochromis Hongi super red