Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam  pytanie  do  tych koleżanek i kolegów co regenerują purolite a520e. Mianowicie czy sól z poniższego zdjęcia nadaje się do wspomnianej regeneracji. Nie chodzi mi w tym temacie o podawanie sposobu bo to jest gdzieś opisane ale o zdjęcia opakowań soli którą się używa , cenę i gdzie ewentualnie można zakupić.

Ja kupiłem w ciemno za około 4 zł  w Auchan. Nigdy nie regenerowałem wspomnianej żywicy stąd moje pytanie czy ta sól się nadaje?

IMG_20181217_105311277.jpg

IMG_20181217_105303487.jpg

Opublikowano

Ta sól do zmywarek zawiera zaledwie 30% chlorku sodu, a do regeneracji używa się czystego 100% chlorku. Osobiście zacząłem używać spożywczj soli kamiennej niejodowanej, szybko się rozpuszcza i nie ma w składzie żadmych dziwnych dodatków.

Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, darkon napisał:

do regeneracji używa się czystego 100% chlorku. Osobiście zacząłem używać spożywczj soli kamiennej niejodowanej, szybko się rozpuszcza i nie ma w składzie żadmych dziwnych dodatków.

Darku.....doszedłem do tego samego wniosku, że lepiej kupić  normalną sól skoro jest w niej przynajmniej teoretycznie więcej "soli w w soli" jak w tym wynalazku co na zdjęciu. Z tego co wiem to @stanteż regeneruje i to w zwykłej jodowanej i wszystko jest OK. Jutro kupię zwykłą sól. Nigdy nie regenerowałem a zawsze po prostu wymieniałem. Bym tego nie robił ale chce zaobserwować wskazania parametrów beż tej żywicy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja używam soli w tabletkach z marketowego wora 25kg (max 30 zł). Przez przypadek braku soli w zmywarce, zastosowałem ową sól w tym urządzeniu i sprawdza się wyśmienicie (najlepsze jest to że do regeneracji purolite używam tyle samo co do zmywarki czyli 30 - 33 tabletki). Kupiłem około 2 lata temu i jeszcze w worze jest jakieś pi * drzwi, połowa. Tak więc 2 pieczenie.
O zmywarce piszę jako o ciekawostce, po co przepłacać za małe pudełka.

Metoda na purolite:
1. Wodę zagotowaną leję w ilości 2l do pojemnika na 33 kostki soli.
2. Mieszanie do rozpuszczenia soli (woda traci temp.)
3. Wrzucenie purolite.
4. Intensywne mieszanie co 10 minut, przez 1 godzinę.
5. Dynamiczne wypłukanie.

Wyniki: z 20 w kranie spada do 5 (nowy zjechał do 0) test w baniaku stałe 10.

Metoda na zmywarkę:
1. Zapodanie do pojemnika 33 kostek.
2. Wymiana co pół roku

Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Myślę że warto wspomnieć też o regeneracji PA 202 i nie zakładać nowego wątku tylko dodać w tytule.

Część kolegów w tym Ja używam tej żywicy i regeneruję tak samo jak purolite a520e.

Opublikowano

No tak ale jak tytuł by brzmiał: "Sól do regeneracji purolite a520e i PA 202"
To wiele osób nie szukało by tylko wiedziała że może stosować jedną sól do regeneracji dwóch żywic.Taka mała sugestia 😊

Opublikowano
1 minutę temu, czaro998 napisał:

Taka mała sugestia 😊

Czarek..sugestia dobra..ale mnie interesuje to co w tytule. A jak ktoś będzie chciał  coś wiedzieć na temat regeneracji PA 202  to założy swój temat. Miejsca na forum u nas nie brakuje. Mam nadzieje ,że wybaczysz autorowi tematu? :)

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wiem, że wątek dotyczy regeneracji - ale czy możecie mi powiedzieć czy przed włożeniem Purolite do ustrojstwa też należy je przeformatować opisywaną metodą czy nie?

Opublikowano

Według informacji w karcie produktu należy wykonać wstępne formatowanie 6% roztworem NaCl,jednak wiele osób nie przeprowadza wstępnego formowania i nic się nie dzieje. Wstępne formowanie ma na celu usunięcie zanieczyszczeń z etapu produkcji.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1