slawek gorol Posted March 5, 2008 #1 Posted March 5, 2008 Witam Kupiłem dziś w SM prefiltr do kubełka o wym.10x10x16 cm Mniejszych nie było. I teraz moje pytanie..mogę ten prefiltr obciąć do wym.np,5x5x5 cm ? Będzie mi go łatwiej schować za skałami, czy może wielkość prefiltra ma jakieś znaczenie? Akwa 240 l Filtr Fluval 403 Wew Fan3 Pozdrawiam
sabotage Posted March 5, 2008 #2 Posted March 5, 2008 Mozesz go spokojnie pociac, ja polecam gabki o bardzo malych "dziurkach" zeby syf nie przelatywal przez gabke brudzac media filtracyjne w kubelku. 5x5 trroszke za maly daj wiekszy , taki, zeby spelnial swoje zadanie a jednoczesnie nie zablaganial Ci zbiornika
meth Posted March 5, 2008 #3 Posted March 5, 2008 Ktoś kiedyś na forum pisał - jak dwie paczki papierosów
1Rumun1 Posted March 5, 2008 #4 Posted March 5, 2008 moje takie skromne pytanko...po co kupowałeś jakieś specjalne gąbki na prefiltr i teraz kombinujesz??? ja w JBL Cristal profi 500 mam od dołu tak: -poza koszami na dnie biobale -pierwszy kosz (od dołu): ceramika do filtracji mech.(2,5 litra) a na niej najdrobniejsza gąbka jaka była w zestawie w koszu na samej górze (nie flizelina tylko gąbka)-zamknięcie filtracji mechanicznej -drugi kosz: cały bioceramiki (weszło prawie 3 litry za 34zł) -trzeci kosz(pierwszy z góry): ceramika sera siporax prawie 3litry po 44zł za litr i jako prefiltr spokojnie kupiłem sobie gąbki kąpielowe z atestem PZH tylko takie po 1,5zł do cellulitu (wszędzie dostępne) nie zapchają się tak szybko i nie zmniejszą przepływu...wycinasz w środku nożyczkami, boki możesz dociąć jak masz mało miejsca wciskasz koszyczek od wężą zasysającego i ogień...gąbka ma identyczną strukturę jak moje dwie dolne gąbki w Blumodulatorze-3...
makok Posted March 6, 2008 #5 Posted March 6, 2008 moje takie skromne pytanko...po co kupowałeś jakieś specjalne gąbki na prefiltr i teraz kombinujesz??? ja w JBL Cristal profi 500 mam od dołu tak: -poza koszami na dnie biobale -pierwszy kosz (od dołu): ceramika do filtracji mech.(2,5 litra) a na niej najdrobniejsza gąbka jaka była w zestawie w koszu na samej górze (nie flizelina tylko gąbka)-zamknięcie filtracji mechanicznej -drugi kosz: cały bioceramiki (weszło prawie 3 litry za 34zł) -trzeci kosz(pierwszy z góry): ceramika sera siporax prawie 3litry po 44zł za litr i jako prefiltr spokojnie kupiłem sobie gąbki kąpielowe z atestem PZH tylko takie po 1,5zł do cellulitu (wszędzie dostępne) nie zapchają się tak szybko i nie zmniejszą przepływu...wycinasz w środku nożyczkami, boki możesz dociąć jak masz mało miejsca wciskasz koszyczek od wężą zasysającego i ogień...gąbka ma identyczną strukturę jak moje dwie dolne gąbki w Blumodulatorze-3... szczycisz się tu ile to nie zapłaciłeś za wkłady dodatkowe, a jako prefiltr masz gąbeczkę "do naczyń DIY"
meth Posted March 6, 2008 #6 Posted March 6, 2008 IMHO im gąbka wyłapuje więcej zanieczyszczeń mechanicznych tym szybciej się zapycha i bardziej ogranicza przepływ, niema cudownej gąbki wyłapującej wszystko przy czym nie zapychającej się szybko i nie ograniczającej przepływu. Gąbkę do cellulitu zostawił bym jednak kobietom.
sabotage Posted March 6, 2008 #7 Posted March 6, 2008 Meth, czym drobnieszja, tym mniej syfu na mediach, druga strona medalu, częstsze czyszczenie, ale.. Lepiej zamoczyc lapska raz w tygodniu niz syfic sobie droga (1rumun1)ceramike
meth Posted March 6, 2008 #8 Posted March 6, 2008 Meth, czym drobnieszja, tym mniej syfu na mediach, druga strona medalu, częstsze czyszczenie, ale.. Lepiej zamoczyc lapska raz w tygodniu niz syfic sobie droga (1rumun1)ceramike Jasne, co tydzień i tak porządki to wyczyszczenie tej gąbki nie robi różnicy. Tyle, że ja tego nie rozsądzałem która lepsza. Sam stosuje drobniutką i po pół roku media były czyściutkie.
czester_ Posted March 6, 2008 #9 Posted March 6, 2008 Dokłądnie tak jak mówi meth, 2 tyg temu czyściłem kubła po 7 miesiącach i w sumie to tam nie było czego czyścic. Troche syfu ale ogólnie w porównaniu do tego co było wcześniej z gąbkami w środku rożnica ogromna na plus.
Lenek Posted March 6, 2008 #10 Posted March 6, 2008 A to jaką gąbkę kupić ? Taką zwykłą do mycia ? Czy lepsza kwadratowa do filtra ?
Recommended Posts