Skocz do zawartości

Porządki powakacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wybyłem na wakacje na miesiąc, akwaria i kot zostały pod opieką siostry i ośmiostronnicowego podręcznika jaki jej spisałem. Kot i solniczka mają się świetnie, Malawi gorzej. Mimo pół litra świeżego  puro NO3 orbitowało w okolicach 40 ppm, co wypłynęło z kubełka po czyszczeniu to nawet nie chcę się domyślać, woda mętna, film pływa na powierzchni, rośliny ledwo dychają a do tego są ogryzione... Coś się wzięło i po królewsku spieprzyło. Sis była kochana, że wzięła to wszystko na klatę, nie chcę jej teraz grillować co jej nie wyszło - ważne że wszystkie ryby przetrwały. 

Wymieniłem 1/4 wody i purolite na nowy wkład, jutro jeszcze raz sprawdzę NO3 ale nie mam pojęcia o co chodzi z tymi glonami. Wyglądają... źle. Niebieskawe, układają się w dziwne kształty a pod palcem schodzą jak farba pod rozpuszczalnikiem. Sinice, rrwa ich mać?

Akwarium stoi od roku, pH 7.8, NO2 i NH4 dalej niewykrywalne. 

IMG_3795.thumb.jpg.105e8ce3ffb0093c7ec966632060ff28.jpgIMG_3796.thumb.jpg.b113143fa52a370a25d31770af13b470.jpgIMG_3794.thumb.jpg.64278fa09798ea498716b0c9eceea92c.jpg

Edytowane przez hilux
  • Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, hilux napisał:

ważne że wszystkie ryby przetrwały.  

Podmienisz kilka razy wodę i sytuacja wróci do normy. Miałem podobną sytuację , babcia karmiła moje ryby łopatą. Nie było widać co znajduje się w akwarium, o stracie ryb szkoda opisywać. Sugeruję postawić dobrą wódeczkę siostrze.😂

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziwne tylko, że ryby się nie spasły po takiej ilości żarcia. ;)

OK, jutro usuwam sinice mechanicznie a w ciągu tygodnia podmieniam kilka razy wodę. Mam spory zapas PhosEx JBLa do solniczki, wrzucić do kubełka czy same podmiany wystarczą? Nigdy nie miałem problemów z sinicami, czyli w kranicy fosforanów pewnie nie ma. 

Opublikowano (edytowane)

Ja bym dla pewności zmierzył fosforany. Jeżeli ryby były przekarmiane to na bank te będą dosyć wysoko. Z drugiej strony azotany masz 40 więc ile fosforany muszą wynosić aby nie mieć odpowiednich proporcji? :e_surprised: Ja bym oprócz podmian jednak zastosował phosa. Tylko najpierw phos aby zbić fosforany a później dorzucić zregenerowany/nowy puro.

Dzięki Bogu nie miałem nigdy sinic ale faktycznie po zdrapaniu z kamieni śmierdzą?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
41 minutes ago, Jerry_jerry said:

nie miałem nigdWy sinic ale faktycznie po zdrapaniu z kamieni śmierdzą?

Nie, niespecjalnie. Wot, zwykły akwariowy zapach.