Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bartek_De napisał:

To chyba mamy winowajcę. Rozwiązanie, albo ściąć trochę rurkę w korpusie, albo nawiercić kilka otworów w tym denku, chociaż jak masz odwrotnie korpusy to można denko całkiem wyciąć, woda będzie wpadać przez rurkę wprost na ceramikę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Nie uwierzysz 🤪🤪🤪

ZNALAZŁEM  EWIDENTNY PROBLEM .

KAŻDY z nas miał rację🥳

Ta puszka z niebieskim wieczkiem nie pasuje  do mojego korpusu ( korpus zamówiony z linku do budowy narurowca ) lub korpus nie pasuje do puszki 😂😂

Na początku poprzewiercałem niebieski wieczko .

10FB13D2-02EA-40EA-BF65-6422F37327B0.thumb.jpeg.4321360dfe8ae5aca51b43437d4a9bcf.jpeg
 Nic to nie dało . Myślałem ze mnie szlak trafi . Nawet wydaje mi się ze było gorzej .

Okazuje się, że puszka jest za idealnie dopasowana do korpusu - lub odwrotnie 😂. Puszka była tak osadzona ze woda na dole nie miała jak się wydostać - nachodziła na boczne ścianki korpusu .

Powycinałem  co drugi ząbek z puszki i 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

BFB9CAFF-1AA3-4731-8BE1-67697353145D.thumb.jpeg.a38356e48ac783141900ca1a1ff533d6.jpeg

Woda znalazła ujście 😂😂😂😂😂😂.

Teraz jest wszystko dobrze -brawo my !

ps. ciekaw jestem czy JEDNAK ciśnienie byłoby większe gdybym nie poprzewiercał wieczek niebieskich 😝.

Wniosek jeden , nie każda puszka pasuje do korpusu lub korpus do puszki 😎😁😂

Edytowane przez mazilo
  • Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Prościej będzie pozbyć się rury 25 mm i wstawić na redukcji 40 mm.

Mam rozumieć ze trójnik z grzałka zostaje , pod to redukcja-rura-redukcja i dalej bez zmian ?
Czy może wszystko od zaworu do zaworu zrobić na 40 mm ?

https://sklep.wodbud.com.pl/pl/p/Redukcja-krotka-PVC-U-40-x-32-DIV/506

I jeszcze jedno , jak wymieniacie biologię żeby woda się nie lała 😞 

Kran spustowy mam przed pompą 

B8BFCB78-84FA-4AE7-8921-D2FBEDECF37C.thumb.jpeg.ab56be772a9434d768fb778fac3ac31e.jpeg

Edytowane przez mazilo
Opublikowano (edytowane)

Jeśli zrobię od zaworu do zaworu na 40 mm to będzie źle?Pytam dlatego ,ze odkręcę nakrętki od zaworów , przy elemencie zaworów odetnę rurę na długość redukcji i bez żadnego dalszego kombinowania skleję nowy obieg na 40 mm.

7E6C7BB7-52A9-4492-B343-B25419252A09.thumb.jpeg.55a0c0528873e3635b85fd7a6e59c2ab.jpeg

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

Oczywiście może być od zaworu. Generalnie rury i kształtki, na całej długości grzałki powinny być 40mm, żeby nie tłumić przepływu, a jak zrobisz więcej to nie powinno mieć znaczenia.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bartek_De napisał:

Oczywiście może być od zaworu. Generalnie rury i kształtki, na całej długości grzałki powinny być 40mm, żeby nie tłumić przepływu.

Tak właśnie zrobię , dzięki bardzo 👍

• Lubię to 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam watek super ale trzeba zmienić jeden wpis z rzeczy potrzebnych do budowy.

Na 2 stronie w potrzebnych rzeczach jest napisane jak poniżej- do zmiany jest punkt nr 1 - nie da rady z złączek o śr zew 32 wkleić rur 32 🙂 Kupiłem bez przemyślenia i teraz trza dokupić mufy do łączenia lub wymienić złączki na takie ze śr zew 25mm

1. Do korpusów narurowych potrzebujesz wkręcić złączki https://sklep.wodbud.com.pl/pl/p/Zlaczka-PVC-U-25-x-32-x-34-GZ-KIFV/521 dzięki czemu będziesz mógł na nie nasunąć rure PVC 32mm
  2. Trójniki - https://sklep.wodbud.com.pl/pl/p/Trojnik-kielichowy-PVC-U-32-TIV/461 - ilość w zależności od projektu
  3. Kolanka - https://sklep.wodbud.com.pl/pl/p/Kolano-dwukielichowe-PVC-U-32-90-GIV/434 - ilość w zależności od projektu
  4. Rury - https://sklep.wodbud.com.pl/pl/p/Rura-cisnieniowa-PVC-U-32-x-1%2C6-PN10/926 - ilość w zależności od projektu
Edytowane przez uciu
Opublikowano (edytowane)

@uciuNa te złączki bezpośrednio nasuwasz kolano lub trójnik w zależności od potrzeby. Nie ma konieczności łączyć tych złączek z kolanem za pomocą rury, bo to bez sensu. W ten sposób oszczędzasz miejsce.

20190124_214754.thumb.jpg.75cd9213c8c02be4ddca57f37765effb.jpg

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1