Skocz do zawartości

500l - czas zacząć .......będzie ciekawie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, mazilo napisał:

Oki , zostaje przy samym piasku . Żwirek lub drobne kamyczki mogę zawsze dosypać .

Musze jeszcze podnieść zasys od narutowca bo brzydko to wyglada 😞 

Zasys będzie w połowie wysokości ,czy ma to znaczenie ?

Poczekaj z tym zasysem. Piasek nie pozostanie w miejscach, w których teraz tak pieczołowicie go ułożyłeś. Ryby i cyrkulacją zmienią krajobraz i wtedy dostosujesz sobie cały układ.

Opublikowano

Miło że nie tylko mi się podoba, choć na żywo wygląda do lepiej. Jeśli byś chciał to chętnie podpowiem kila rzeczy jak podnieść konstrukcję z kamienia do góry, nie używając kamieni 50cm wysokich i mega ciężkich.

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, Gonera1992 napisał:

Jeśli byś chciał to chętnie podpowiem kila rzeczy jak podnieść konstrukcję z kamienia do góry, nie używając kamieni 50cm wysokich i mega ciężkich.

Myślę że każdy z ciekawością dowie się jak to zrobiłeś 😉 Też niedługo będę układał i też chce pod taflę, więc jak masz patenty jak to zrobić bez pakowania zbednych kamieni to dawaj 👍

Opublikowano
26 minut temu, Gonera1992 napisał:

Jeśli byś chciał to chętnie podpowiem kila rzeczy jak podnieść konstrukcję z kamienia do góry, nie używając kamieni 50cm wysokich i mega ciężkich.

Może opisz to w osobnym temacie. Chyba wszyscy patrząc na efekt, są zainteresowani takim rozwiązaniem.

Opublikowano
4 minuty temu, Mróz napisał:

Myślę że każdy z ciekawością dowie się jak to zrobiłeś 😉 Też niedługo będę układał i też chce pod taflę, więc jak masz patenty jak to zrobić bez pakowania zbednych kamieni to dawaj 👍

Rajstopy/ podkolanówki żony z piaskiem pod kamienie. Bardzo to ułatwia wywyższenie i ułożenie aranżacji przy różnokształtnych kamieniach. Taki podkład można sobie spokojnie formować by kamienie były stabilnie ułożone tą stroną która nam odpowiada. Na tył akwarium wystarczy podłożyć kilka takich podkładów i stopniowo obniżać się z aranżem. Mój błąd, że nie robiłem zdjęć podczas układania kamieni u siebie- byłoby  łatwiej to wszystko pokazać.

• Lubię to 6
Opublikowano
Godzinę temu, Gonera1992 napisał:

28 minut temu, Gonera1992 napisał:

Rajstopy/ podkolanówki żony z piaskiem pod kamienie. Bardzo to ułatwia wywyższenie i ułożenie aranżacji przy różnokształtnych kamieniach. Taki podkład można sobie spokojnie formować by kamienie były stabilnie ułożone tą stroną która nam odpowiada.

Pomysł ciekawy i oryginalny, ale piach też swoje waży. Nie wiem, czy wychodzi to dużo lżej, niż te kamienie. Trochę zabawy jest też przy zabezpieczaniu, żeby ryby tego nie odsłoniły. A potrafią być w tym względzie kreatywne🙂

• Lubię to 2
Opublikowano
19 minut temu, pozner napisał:

Pomysł ciekawy i oryginalny, ale piach też swoje waży. Nie wiem, czy wychodzi to dużo lżej, niż te kamienie. Trochę zabawy jest też przy zabezpieczaniu, żeby ryby tego nie odsłoniły. A potrafią być w tym względzie kreatywne🙂

Keramzyt byłby prawdopodobnie lepszy.

• Lubię to 1