rafalniski Opublikowano 15 Listopada 2018 #31 Opublikowano 15 Listopada 2018 35 minut temu, misiek80 napisał: Nie wiem, czy to wielki problem żeby co tydzień lub dwa wyłączyć na mement kubeł, otworzyć go, wyjąć i wypłukać wkłady, ewentualnie wymienić jakąś watę, wsadzić wkłady, skręcić kubeł i podłączyć. Ile to może zajmować każdorazowo - kwadrans? Generalnie, większość z nas stara się ograniczać zaglądanie do kubła co tydzień czy dwa i stosuje takie czy inne prefiltry. Zrobisz jak uważasz. Każdy używa innego rozwiązania i każdy będzie zachwalał swoje jako najlepsze. Jak masz możliwość to umów się z kimś z twojej okolicy i zobacz jak filtracja działa na żywo i wtedy może łatwiej ci będzie podjąć decyzję. Wydać kasę zawsze zdążysz, chodzi o to żebyś potem nie żałował i nie musiał potem kombinować 1
Gość Opublikowano 15 Listopada 2018 #32 Opublikowano 15 Listopada 2018 Oczywiście decyzja należy do Ciebie. Dla jednego to nie problem a dla drugiego już tak. Chociaż nie nazwałbym tego problemem (bo jak hobby może być problemem) ale właśnie upierdliwością. Ten kwadrans to według mnie tak optymistycznie. Według mnie taki AC 2000 ma zdecydowanie większą wydajność niż Fluval 406. Zrobisz jak uważasz bo to Twoje akwarium. Kubeł fajna sprawa gdy go za często nie będziesz otwierał. Pamiętaj, że sam w sobie będzie miał trochę wody więc targanie co tydzień kobyły nie będzie przyjemnością. Ja miałem tak z Unimaxem 500 - na samą myśl, że muszę go otwierać i szarpać do łazienki to na dzień dobry spalałem dwa papierosy na odwagę i siup do pracy.
Bartek_De Opublikowano 15 Listopada 2018 #33 Opublikowano 15 Listopada 2018 44 minuty temu, Jerry_jerry napisał: Ja miałem tak z Unimaxem 500 - na samą myśl, że muszę go otwierać i szarpać do łazienki to na dzień dobry spalałem dwa papierosy na odwagę i siup do pracy. Być może kolega nie pali
Bartek_De Opublikowano 16 Listopada 2018 #34 Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) 18 godzin temu, rafalniski napisał: Generalnie, większość z nas stara się ograniczać zaglądanie do kubła co tydzień czy dwa i stosuje takie czy inne prefiltry. Zrobisz jak uważasz. Zgadza się, tyle że tu kolega chce użyć kubła jako mechanika Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Listopada 2018 przez Bartek_De
Gość Opublikowano 16 Listopada 2018 #35 Opublikowano 16 Listopada 2018 5 godzin temu, Bartek_De napisał: Zgadza się, tyle że tu kolega chce użyć kabla jako mechanika Pytanie tylko czy drut czy linka i jaki przekrój tego kabla? Pewnie im większy przekrój tym wydajność lepsza.
Bartek_De Opublikowano 16 Listopada 2018 #36 Opublikowano 16 Listopada 2018 Godzinę temu, Jerry_jerry napisał: Pytanie tylko czy drut czy linka i jaki przekrój tego kabla? Pewnie im większy przekrój tym wydajność lepsza. No dobra, odgryzłeś się Telefon zrobił psikusa. Poprawione
Loobo Opublikowano 16 Listopada 2018 #37 Opublikowano 16 Listopada 2018 W dniu 15.11.2018 o 15:08, Jerry_jerry napisał: Oczywiście decyzja należy do Ciebie. Dla jednego to nie problem a dla drugiego już tak. Chociaż nie nazwałbym tego problemem (bo jak hobby może być problemem) ale właśnie upierdliwością. Ten kwadrans to według mnie tak optymistycznie. Według mnie taki AC 2000 ma zdecydowanie większą wydajność niż Fluval 406. Zrobisz jak uważasz bo to Twoje akwarium. Kubeł fajna sprawa gdy go za często nie będziesz otwierał. Pamiętaj, że sam w sobie będzie miał trochę wody więc targanie co tydzień kobyły nie będzie przyjemnością. Ja miałem tak z Unimaxem 500 - na samą myśl, że muszę go otwierać i szarpać do łazienki to na dzień dobry spalałem dwa papierosy na odwagę i siup do pracy. Unimaxy to duże byki coś za coś - oferują dużą pojemność. No i jaką filtrację wybrał autor tematu? Tak żeby podsumować
misiek80 Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor #38 Opublikowano 16 Listopada 2018 To 360 l akwa będzie stało w firmie. Do wydania jest 5 tysi. Szafka 800,akwa optima white 1200, pokrywa alu z ledami 700, eheim 2215+ 400, grzałka 100, testy 100, folia, podkładka, siatka, termometr, piach,media filtracyjne żarcie itp. 400.Na mechanika i ryby zostaje 1300 więc można szaleć. Kolega jeszcze nie zdecydował,ma czas do przyszlego piatku.
Bartek_De Opublikowano 16 Listopada 2018 #39 Opublikowano 16 Listopada 2018 Hehe no tak, koniec roku się zbliża to trzeba w firmie kosztów narobić Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
misiek80 Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor #40 Opublikowano 16 Listopada 2018 Tyle dali to tyle trzeba wydać,głupio byłoby oddawać:)
Rekomendowane odpowiedzi