agentj23 Opublikowano 7 Listopada 2018 #11 Opublikowano 7 Listopada 2018 22 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał: Po co czyścisz? Nie czyszczę bo nie ma z czego to tylko taki przykład jakby była taka potrzeba Też rozbierałem do tej pory z czystej ciekawości i sprawdzałem uszczelki.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 7 Listopada 2018 #12 Opublikowano 7 Listopada 2018 2 minuty temu, agentj23 napisał: Też rozbierałem do tej pory z czystej ciekawości i sprawdzałem uszczelki. ...rozumiem. Warto zwrócić uwagę na to aby węże nie dotykały ścianek otworu w plecach. Przenoszą rezonans.
misiek80 Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #13 Opublikowano 7 Listopada 2018 Czyli pomysł z jednym dużym kubłem jako mechanikiem i biologiem jest raczej kiepski?
Piotr775 Opublikowano 7 Listopada 2018 #14 Opublikowano 7 Listopada 2018 Ja mam jako mechanika Fx6 (wypełniony tylko gąbkami) a za Biologie odpowiada JBL1501 z prefiltrem ( w JBL 1l matrixa i 1,5l ceramiki,w prefiltrze watą JBL) dodatkowo JBL skrecony do 1/2 mocy. JBL sprawuje się super,ale FX to według mnie porażka(zbyt wielki,nie poręczny,uciążliwy na dłuższą metę) . Ale wkrótce FX idzie do piwnicy a w zamian bedzie filtr za tłem. Według mnie jeden kubeł do 2 funkcji jest kiepski. Ewentualnie pomyśl nad jednym kubłem z prefiltrem jako biologa a jako mechanika wstaw AC2000 z prefiltrem,i w razie potrzeby użyj falownika. 1
Loobo Opublikowano 8 Listopada 2018 #15 Opublikowano 8 Listopada 2018 17 godzin temu, Piotr775 napisał: Ewentualnie pomyśl nad jednym kubłem z prefiltrem jako biologa a jako mechanika wstaw AC2000 z prefiltrem,i w razie potrzeby użyj falownika. I to jest też bardzo słuszna słuszność. Obgoni Ci ten temat nawet Unimax 250 + właśnie wspomniany AC2000 z prefilterkiem Eheim
misiek80 Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor #16 Opublikowano 12 Listopada 2018 Jako biologi beda eheimy classic. Do 360 l model 2215 a do 600 l model 2217. Zostaje wybor kublow-mechanikow?
Loobo Opublikowano 12 Listopada 2018 #17 Opublikowano 12 Listopada 2018 Classicami możesz się trochę zawieźć ze względu na głośność i utrudnione czyszczenie (w porównaniu do kubłów współczesnej konstrukcji). Poza tym tak jak i reszta Eheimów - mają słaby stosunek jakości do ceny.
Gość Opublikowano 12 Listopada 2018 #18 Opublikowano 12 Listopada 2018 36 minut temu, Loobo napisał: Classicami możesz się trochę zawieźć ze względu na głośność i utrudnione czyszczenie (w porównaniu do kubłów współczesnej konstrukcji). Poza tym tak jak i reszta Eheimów - mają słaby stosunek jakości do ceny. Jeżeli zakupi filtry z zaworami to czyszczenie niczym nie ustępuje współczesnym konstrukcjom. Z tą jakością i ceną bywa różnie. Są osoby, które zakupimy bardziej współczesne Eheimy i nie narzekają.
misiek80 Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor #19 Opublikowano 12 Listopada 2018 Jesli chodzi o eheimy to bardzo je lubie,mialem dotychczas trzy rozne modele i nie mam zastrzezen. Natomiast nie znalazlem eheima, ktorego moglbym uzyc jako mechanika i do 360 l i do 600 l. Ceny powyzej 1 tys zl nie wchodza w gre.
Bartek_De Opublikowano 12 Listopada 2018 #20 Opublikowano 12 Listopada 2018 9 godzin temu, Loobo napisał: mają słaby stosunek jakości do ceny. Raczej wydajności do ceny, bo jakościowo to są bardzo solidne filtry. Jak sugeruje @Jerry_jerry lepiej kupić classica z zaworami, bo bez nich czyszczenie będzie upierdliwe, mają oznaczenie + (2215+) https://www.plantica.pl/produkty/filtracja/filtry-akwariowe/zewnetrzne/kubelkowe/eheim-classic-2215020-filtr-zewnetrzny-350l-3525
Rekomendowane odpowiedzi