Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Po co czyścisz?

Nie czyszczę bo nie ma z czego to tylko taki przykład jakby była taka potrzeba :) Też rozbierałem do tej pory z czystej ciekawości i sprawdzałem uszczelki.

Opublikowano

Ja mam jako mechanika Fx6 (wypełniony tylko gąbkami) a za Biologie odpowiada JBL1501 z prefiltrem ( w JBL 1l matrixa i 1,5l ceramiki,w prefiltrze watą JBL) dodatkowo JBL skrecony do 1/2 mocy.  JBL sprawuje się super,ale FX to według mnie porażka(zbyt wielki,nie poręczny,uciążliwy na dłuższą metę) . Ale wkrótce FX idzie do piwnicy a w zamian bedzie filtr za tłem. Według mnie jeden kubeł do 2 funkcji jest kiepski.  Ewentualnie pomyśl nad jednym kubłem z prefiltrem jako biologa a jako mechanika wstaw AC2000  z prefiltrem,i w razie potrzeby użyj falownika.

• Lubię to 1
Opublikowano
17 godzin temu, Piotr775 napisał:

Ewentualnie pomyśl nad jednym kubłem z prefiltrem jako biologa a jako mechanika wstaw AC2000  z prefiltrem,i w razie potrzeby użyj falownika.

I to jest też bardzo słuszna słuszność. Obgoni Ci ten temat nawet Unimax 250 + właśnie wspomniany AC2000 z prefilterkiem Eheim

Opublikowano

Classicami możesz się trochę zawieźć ze względu na głośność i utrudnione czyszczenie (w porównaniu do kubłów współczesnej konstrukcji). Poza tym tak jak i reszta Eheimów - mają słaby stosunek jakości do ceny.

Opublikowano
36 minut temu, Loobo napisał:

Classicami możesz się trochę zawieźć ze względu na głośność i utrudnione czyszczenie (w porównaniu do kubłów współczesnej konstrukcji). Poza tym tak jak i reszta Eheimów - mają słaby stosunek jakości do ceny.

Jeżeli zakupi filtry z zaworami to czyszczenie niczym nie ustępuje współczesnym konstrukcjom. Z tą jakością i ceną bywa różnie. Są osoby, które zakupimy bardziej współczesne Eheimy i nie narzekają. 

Opublikowano

Jesli chodzi o eheimy to bardzo je lubie,mialem dotychczas trzy rozne modele i nie mam zastrzezen. Natomiast nie znalazlem eheima, ktorego moglbym uzyc jako mechanika i do 360 l i do 600 l. Ceny powyzej 1 tys zl nie wchodza w gre.

Opublikowano
9 godzin temu, Loobo napisał:

mają słaby stosunek jakości do ceny.

Raczej wydajności do ceny, bo jakościowo to są bardzo solidne filtry. Jak sugeruje @Jerry_jerry lepiej kupić classica z zaworami, bo bez nich czyszczenie będzie upierdliwe, mają oznaczenie + (2215+) https://www.plantica.pl/produkty/filtracja/filtry-akwariowe/zewnetrzne/kubelkowe/eheim-classic-2215020-filtr-zewnetrzny-350l-3525