Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi czy stropy w bloku z wielkiej płyty wytrzymują nacisk akwarium 150x50x50

Może banalne pytanie ale wole się upewnić może ktoś z was przerabiał ten temat??

Opublikowano

a u mnie 720 l

wcześniej poprosiłem o poradę inspektora budowlanego czy wytrzyma strop i on mnie uspokoił, że nie ma o co się martwić.

Opublikowano

A co to za ciężar!! Żaden dla stropu.

Pomyśl sobie jak przyjdzie Cię odwiedzić (powiedzmy na mecz) kilku rosłych chłopa i każdy podskoczy, to co strop się zarwie :lol:

Opublikowano

Swego czasu czytałem o tym trochę w necie i ogólnie w blokach nie powinno być problemu. Pogugluj trochę, a znajdziesz gdzieś interesującą rozmowę pomiędzy ludźmi, którzy studiują architekturę inżynierię etc. Ogólnie wniosek był taki: nikt Ci nie da na piśmie gwarancji, że strop wytrzyma, nikt Ci nie zrobi ekspertyzy; w blokach problemu większego nie ma do 1000kg chyba, potem warto się zastanawiać, ale też bez przesady - materiały mają podaną wytrzymałość z dużym zapasem, a ponadto wytrzymują duży ciężar statyczny; w blokach wiele osób ma meblościanki zapakowane po sufit książkami i daje radę, więc i akwa da radę ;)