Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od wczoraj nie wiedziałem jednego z samców saulosi. dzisiaj znowu nie wypłynął do jedzenia więc zacząłem się niepokoić. Szukam, szukam i nic. Wsadziłem łapy do akwarium, podnoszę kamień...i znalazłem samca w norze którą sam wykopał. Widać że jest wycieńczony, blady i ogólnie ledwo żyje :cry: Co z nim zrobić??odłowić do kotnika (inne ryby go narazie nie zaczepiają)?

Posted

zostaw i obserwuj

jesli bedzie dostawac, to odlow, jesli nie, nie ruszaj, bo dodatkowo go zestresujesz

Posted

Teraz zauważyłem że ma lekko opuchnięte oko. On wcześniej dominował i drugi w czasie jak go nie było poczuł trochę władzę i jak dominat teraz wrócił to trochę próbuje z nim walczyć chociaż jest mniej wybarwiony. Próbowałem mu sypać karmę (granugreen) ale nic nie jadł :cry:

Posted

Samiec prawdopodobnie dostał niezłe bęcki. Obserwuj! Gdyby ryby się do niego dobierały odławiaj by nie było za późno. Co do reszty to tak jak mówił sys.

Posted

Dzisiaj jest już znacznie lepiej. Chociaż jeszcze pozostaje trochę z boku to już jadł i cały czas jest pięknie wybarwiony - czyli pozostaje u władzy :wink: Nie wiem tylko czy coś robić z tym jego okiem - jest lekko opuchnięte i jakieś takie białe. Boję się żeby nie dostał jakiegoś zakażenia :cry:

Posted
Dzisiaj jest już znacznie lepiej. Chociaż jeszcze pozostaje trochę z boku to już jadł i cały czas jest pięknie wybarwiony - czyli pozostaje u władzy :wink: Nie wiem tylko czy coś robić z tym jego okiem - jest lekko opuchnięte i jakieś takie białe. Boję się żeby nie dostał jakiegoś zakażenia :cry:

Samiec który wygrał oddał władzę pokonanemu?

Posted

ten poszkodowany (nazwijmy go samiec alfa) wcześniej dominował, a kiedy go nie było to władzę chwilowo przejął drugi ale jak alfa się znowu pojawił (wyczerpany) to i tak alfa drugiemu władzy nie zostawił i cały czas alfa dominuje... Powiedzcie mi czy coś z tym okiem robić??

Posted

Takie urazy w akwa z pyszczakami są dość częste i powstaja właśnie na skutek agresji lub otarcia o przednioty, najczęściejw zdecydowanej większosci goi się to samo i nie ma problemu - jedynie jak ktoś jest zapobiegliwy to mozna podac jakiś preparat witaminowy bo taki i tak nie zaszkodzi. problem może się skomplikowac jeśli uraz się powtarza co też było tu opisywane:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=2189