Skocz do zawartości

Wymiana oświtlenia z T5 na LED

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Posiadam akwarium AQUAEL ALUDEKOR 100 (200L). Zbiornik ma na stałe wklejoną pokrywę alu oraz belka z dwoma świetlówkami T5 39 watt. Problem w tym że belki wymienić nie mogę ponieważ na niej również trzymają się dopasowane klapy. Proszę poradźcie co zrobić by wymienić oświetlenie na LED, bo po pierwsze 2x 39 watt troszkę kosztuje, a po drugie światło jest stanowczo za mocne w dodatku 6500K dość nie przyjemne. Trzymam w nim 10szt pyszczaków, bez roślin.

Edytowane przez prozak
Opublikowano

Jeśli nie chcesz bawić się w majsterkowicza a koszt nie odstrasza to najprościej wywalić jedną świetlówkę a drugą wymienić na gotową belkę LED, np taką firmy Fluval. Ma wymienne uchwyty pod gniazda T5 i T8, montaż trwa kilka minut i jest banalnie prosty. Założyłem taką u siebie rok temu i nie narzekam - nie daje takich opcji jak samoróbka z programowanym sterownikiem ale coś za coś. 

Opublikowano

Cena powala ;) mogę się pobawić w majsterkowicza jednak nie mam pomysłu jak za to się zabrać by świeciło coś w miejscu świetlówek bez demontażu belki

Opublikowano

Przyczep druga pod spodem a jeśli tafla za blisko to obok. Listwa samoróbka nie musi się ciagnać na cały baniak, może być mniejsza albo w kilku kawałkach. Daj nalepiej kilka zdjęć jak to u ciebie wyglada, coś się wymyśli.

BTW, części do samoróbki też nie kupisz za równowartość czapki śliwek. ;)

Opublikowano

Oczywiście liczę się z kosztami, jednak w pl ta belka kosztuje 700 pln. Robiłem już sam belke i wyszło coś koło 350 pln ze sterownikiem led dimmer pro. Znalazłem coś takiego jak aquael retrofit 16w jednak nie za wiele informacji o tym jak to świeci. 2 szt wyjdą jakieś 250 pln. Montaż kilka minut

Opublikowano

Moduły retrofit są fajne ale mają jeden minus, nie ma możliwości sterowania jasnością, więc wszelkie bajery w stylu świt/zmierzch odpadają :(
Natomiast jeśli Ci na tym nie zależy, to pod względem samej wymiany świetlówek na LED będą bardzo dobrym wyborem.

Opublikowano (edytowane)

I nie ma opcji zastosowania jakiegoś ściemniacza do tych retrofit? Obawiam się że 2szt będzie światła za dużo, a 1szt światła za mało. Więc trzeba by założyć 2 i lekko ściemnić.

@egon44konstrukcja belki nie pozwala za bardzo poszaleć. Od spodu są 2 świetlówki a po środku taki gruby "walec" domyślam się że to jakiś statecznik elektroniczny

Obrazek zapożyczony, może na weekend zrobię swoje fotki

akwa.jpg

Edytowane przez prozak
Opublikowano

Jeżeli jeden retrofit za mało a pewnie masz na myśli 16W to możesz dać dwie belki 10W 10000K. Obecnie mam retrofita 16W Sunny i światła jest w sam raz. Belka leży na wzmocnieniu z przodu (nie chcę mieć podświetlonego tła) ale na dwóch opaskach do rur. Opaski te mają podstawę sztywną aby można je było przykręcić do ściany - właśnie na tej podstawie sobie stoją.