Skocz do zawartości

Malawi 500L - przygotowanie i rozruch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Falcowski napisał:

To aż 18k jest? Wow! Nie wygląda. Ładnie. Ale sam widzisz - kwestia dać dobre oświetlenie i będzie ładnie.

Jest..ja mam Power Glo Hagen 18000K. Oświetlenie jest ważne w naszym biotopie ( pomijam roślinne) bo nadaje charakter zbiornikowi i właściwie dobrane podkreśla kolory ryb,  albo je przekłamuje, albo podkreśla naturalne. To tak jak mówisz...kwestia odpowiedniego doboru i tego co chcemy osiągnąć. Rybom jest to obojętne... no może poza mocą oświetlenia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej.

Woda już w akwarium stoi od tygodnia (od 25. listopada), a do szczepienia bakterii daję

codziennie Seachem Stability i 2x podsypałem jedzenia dla rybek, raz na początku, raz wczoraj.

Testów nie robię, zdaję się na naturę. Mam tylko test NO3, który zrobiłem na starcie, zrobię za 2 i 4 tygodnie, żeby sprawdzić, czy narasta.

Czy podkarmiać wodę jeszcze, czy nie trzeba?

Na początek stycznia zamówiłem sobie zestaw ryb w Aquapet Gdynia. Faktycznie ich hurtownia ryb imponuje rozmiarami. 

Ze względu na zamówiony rozmiar ryb 4-6 cm i brak możliwości rozpoznania płci, byłem zmuszony 

zamówić po 8 ryb z gatunku, a nie tak jak bym chciał gotowe haremy.

Ryby, które wybrałem to:

1. Placidochromis phenochilus Mdoka white lips, optymalnie 2 samce i 3 samice, jeśli nie to 8 ryb.
2. a) Copadichromis trewavasae, optymalnie 1 samiec i 3 samice, jeśli nie to 8 ryb.
2. b) alternatywnie jeśli nie będzie 2a: Otopharynx lithobates Zimbawe Rock.
2. c) alternatywnie jeśli nie będzie 2a i 2b: Sciaenochromis fryeri.
3. Labidochromis caeruleus Yellow, optymalnie 1 samiec 3 samice, jeśli nie to 8 ryb.
4. Protomelas sp.”steveni taiwan”, optymalnie 1 samiec 4 samice, jeśli nie to 8 ryb.

W sumie 32 ryby. Jak podrosną, to zrobię selekcję i sprzedam nadwyżkę.

Zamówiłem też spory zestaw power ledów, które będę sobie niebawem lutował, ale efektem pochwalę się, jak zrobię całość.

Opublikowano

Lepiej zabrać próbkę wody do sklepu żeby tam to NO2 zbadali. To chyba najrzadziej używany test a w dodatku po otwarciu zaczyna się "psuć" i po ok roku pokazuje złe wartości. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Super! Z tą wodą do sklepu to idealny pomysł. Dzięki za podpowiedź.

Ostatecznie jak po wizycie w sklepie nie będę jeszcze w 100% pewien, to mogę zrobić test na gupika, ale pewnie taka rybka nie pada od razu, więc może to nic nie dać i trochę mało humanitarne.

Opublikowano (edytowane)

Zaprojektowałem układ w lampie LED DIY:

lampa.thumb.png.0c4127428a3bd5665549e67aa4c69ff3.png

Cyan i aktynika 3W, pozostałe 1W, przy czym białe to w rzeczywistości white full spectrum i tez będzie osobno zewnetrzne i osobno zewnętrzne, wszystko na sterowniku TC-420.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano
W dniu 2.12.2018 o 23:09, Falcowski napisał:

Hej.

Jak się ma Pro Bio S Aquaforestu do usuwania azotanów i fosforanów ze słodkich baniaków?

Chyba nijak bo potrzebny jest odpieniacz który w słodkich wodach nie jest stosowany.

• Lubię to 1
Opublikowano

No tak mi się zdawało. A reklamują, że jest do słonych i słodkich, dlatego się zdziwiłem. 

A powiedzcie mi: ile czasu wytrzyma biologiap wyłączeniu pompy? 

Chodzi mi o to, czy jak ktoś do mnie przyjedzie, to czy mogę na noc wyłączać?