Skocz do zawartości

Malawi 500L - przygotowanie i rozruch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, hilux napisał:

@przemo-h Wiem ale w turbokaseciaku to nie do końca działa bo nie ma przegród, w dodatku mój jest w wersji mikro czyli jeszcze mniej miejsca. Poza tym trzeba mieć odpowiedni poziom wody a ja robie dolewki tylko jak już mi woda spod korony błyska. ;)

Może być bez przegród. To, jaką będzie miał budowę zależy od indywidualnych potrzeb. 

Tutaj filmik kolegi, który ogólnie pojawia się i znika, ale zrobił sobie filtr panelowy z komina po sampie dla przykładu. 

Ja osobiście inspirowałem się tym drugim, tyle tylko, że mój panel ma dwie komory, jest zrobiony ze szkła i ma 45cm głębokości, więc pozostało całe dno dla ryb i świetna kryjówka. Wszystko jest zamasowane modułem skalnym. 

Dolewanie wody, to dla mnie nie jest problem. Zbiornik jest przykryty szybami i bardzo niewiele odparowuje. 

Można to zrobić też na zewnątrz zbiornika, ogólnie możliwości jest wiele, wszystko zależy od naszych widzimisię?

Opublikowano

Nom, ten drugi filmik bardzo fajny i faktycznei spokojnie do słodziaka może zastąpić sumpa.

Ja jednak jestem gościem, który jak już coś planuje, to na tip top i na lata, żeby za rok jak zmienię zdanie nie inwestować znów zbyt dużo na zmiany,

a liczę, że za kilka lat postawię morszczaka albo jeszcze coś innego i nie chciałbym wtedy być zawiedziony, że jednak mogłem zrobić odpływy.

Jak tu właśnie na 1. filmie pokazał - SUMPa zawsze da się zaślepić, natomiast wiercić otwory jest trudniej.

A ten gość pierwszy to zaślepił sumpa tylko dlatego, bo ma jeszcze stopień wyższe rozwiązanie, którego ja nigdy nie wprowadzę  ze względu na warunki.

Opublikowano

Niebieskie pyszczaki na niebieskim tle nie wygladaja tak dobrze jak na czarnym albo skale 3D.

Niebieski komin pośrodku.... większość z nas maskuje szpej a nie maluje go na jaskrawe barwy bo to ryby maja być ozdoba baniaka. ?

Myślałeś o tle 3D? Zamaskuje komin, da rybom więcej kryjówek i fajnie wyglada.

Opublikowano (edytowane)

Prawidłowo zmotane tło strukturalne nie ma żadnych minusów. :)

Twój cyrk i twoje małpy ale jasny komin na jasnym tle zawsze będzie rzucać się w oczy i nic na to nie poradzisz bo tak działa gra świateł. Przykład pierwszy z brzegu, ściana koło mojego biurka w pracy - bok dostaje mniej światła i wyraźnie odcina się od frontu, podobnie jak ściana z lewej strony. Gdyby były ciemne to by mniej kontrastowały z frontem.

wll.jpg

Edytowane przez hilux