Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem zdjęcia bo szybciej i mniejsze pliki :)
pierwsze widok na wprost bez włączonego falownikaIMG_20180922_100637.thumb.jpg.99858bdb3239aa63476807f001372b3a.jpg

drugie widok z prawej - umieszczenie falownika

IMG_20180922_100648.thumb.jpg.19e2b7446db423ef2a38c57df97cc4e1.jpg

teraz widok z lewej wylot filtru 

IMG_20180922_100658.thumb.jpg.f3e91cc366c76daa6f31e2a06c1b0a4b.jpg

a na koniec zdjęcie z przodu z włączonym falownikiem.. widać co dzieje się z trawkami po przekątnej zbiornika

IMG_20180922_100742.thumb.jpg.c8383421f4d83376dec578c873be7d4d.jpg

Opublikowano

chyba nie, na zdjęciach tego nie widać ale naprawdę włączenie falownika powoduje wir w zbiorniku, śmietki podnoszą się i to bardzo, myślę że największy problem w tym że mam stosunkowo niskie kamienie, a przez to ciężko jest jakoś sensownie skierować strumień wody bo rozłazi się on po całym zbiorniku.

gorzej że jakoś nie mam odwagi dokładać lub zmieniać kamoli w zalanym zbiorniku

Opublikowano

Wymywa piasek  po przeciwnej  stronie?  Chyba po to jest falownik  aby  był  obieg wody. Może coś innego sprawia że ryby się  tak zachowują.  A jak wyjmiesz  falownik  wszytko ok.

U mnie tak kladą  się  rośliny i dmucha  z kaseciak po przeciwnej stronie  niecałe  3000l/h.20180922_120050.thumb.jpg.f3d631a538e52e704632a826d27a902a.jpg

Opublikowano

Zrób jeszcze jeden eksperyment. Daj falownik pod wylotem filtra czyli z prawej strony, skieruj w kierunku polowy tylnej ściany i lekko do góry tak żeby dość intensywnie poruszał lustrem wody

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Aha zapomniałem, że zasys masz po lewej. Musiałbyś w takim ustawieniu jak wspomniałem wyżej, przenieść zasys na prawą stronę. Jeśli to nie problem to pokombinuj

Opublikowano (edytowane)

@Bartek_De falownik z prawej testowałem, było zdecydowanie gorzej, tzn główne zaleganie śmieci mam właśnie w trawce a po przeniesieniu go na prawo z tych miejsc w ogóle nie wymiatał. 

@eljot pomysł dobry i pewnie szansa że skuteczny, tyle że ryboli mi troszkę szkoda

chyba jednak spróbuje pokombinować z obniżeniem przepływu, przynajmniej w okresie początkowym tak żeby mniej stresować rybki. Musze sobie tylko w pracy jakieś kabelki przejściowe zrobić żeby nie zacząć od spalenia sterownika :)

Edytowane przez karolus
Opublikowano

Czy naprawdę tak ciężko pisać poprawnie w języku polskim  @karolus . Skoro jesteś na forum to mam nadzieję ,że czytałeś zasady  określone w regulaminie? Nie traktuj tego jak złośliwości  a jako prośbę.  Skoro wymagamy tego od wszystkich to prośba do Ciebie abyś się też do tego stosował. Zaczynaj zdania z dużych liter i kończ kropkami.

• Lubię to 1
Opublikowano

@AndrzejGłuszyca oczywiście będę się starał, ale zauważ że Tobie też zdarzają się wpadki, kropki i przecinki stawia się po a nie przed kolejnym wyrazem. Wszystko kwestia tego czy pisze się post z kompa czy z telefonu no i nie zawsze jest to ta jedna jedyna rzecz jaką w danym momencie się robi (że już o automatycznej korekcji która czasem działa jak chce nie wspominam)

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, karolus napisał:

oczywiście będę się starał,

Tego się trzymajmy . Tym co napisałeś to sam udowodniłeś ,że znasz zasady tylko je ignorujesz:) Po prostu zaczynaj z dużych liter i kończ kropkami a zapomnimy o sprawie. Musisz przyznać ,że dziwacznie wygląda post napisany ciągiem wyrazów i nie wiadomo gdzie kończą się zdania i zaczynają. Mam nadzieję ,że się rozumiemy i nie będziemy  czymś ubocznym  odciągać czytających od Twojego tematu. Kwestia dużych liter to nie jest kwestia pisania z kompa czy telefonu.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca