pozner Opublikowano 29 Maja 2017 #71 Opublikowano 29 Maja 2017 To faktycznie masz "siupa", a do tego sokoli wzrok...albo ja ślepnę (co nie może dziwić ze względu na wiek), bo żadnej mgiełki nie widzę u siebie. 1
przemo-h Opublikowano 29 Maja 2017 Autor #72 Opublikowano 29 Maja 2017 7 minut temu, JemioloSeba napisał: Ja myślę zupełnie inaczej. Uważam, że grubość gąbki ma ogromną różnicę. Przerabiałem różne wkłady filtracyjne bo mam "siupa" na punkcie klarowności wody i dopiero bardzo gęste gąbki potrafiły wyłapać tak zwaną "mgiełkę" - widoczną tylko po długości akwarium. Spróbuj z filtracją na grzebieniu. Mgiełki nie zobaczysz. U Przezdy też się przelewa górą po części i też mgiełki nie ma? 1
Przezda Opublikowano 29 Maja 2017 #73 Opublikowano 29 Maja 2017 4 minuty temu, przemo-h napisał: Spróbuj z filtracją na grzebieniu. Mgiełki nie zobaczysz. U Przezdy też się przelewa górą po części i też mgiełki nie ma? Tu raczej chodziło o zamgloną przejrzystość wody, niż o film na powierzchni tafli
przemo-h Opublikowano 29 Maja 2017 Autor #74 Opublikowano 29 Maja 2017 4 minuty temu, Przezda napisał: Tu raczej chodziło o zamgloną przejrzystość wody, niż o film na powierzchni tafli Wiem Kolego @wojtekr. Widzisz u siebie mgiełkę? 1
przemo-h Opublikowano 29 Maja 2017 Autor #75 Opublikowano 29 Maja 2017 @poznerrobisz tradycyjne podmiany. Wody nie musisz klarować niczym?
fish_magic Opublikowano 29 Maja 2017 #76 Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) W dawnych czasach do takiej filtracji zamiast gąbki ppi 10 używano zmywaków żyłkowych jeśli wiecie co to jest i woda była jak kryształ. Edytowane 29 Maja 2017 przez fish_magic 1
przemo-h Opublikowano 29 Maja 2017 Autor #77 Opublikowano 29 Maja 2017 6 minut temu, fish_magic napisał: W dawnych czasach do takiej filtracji zamiast gąbki ppi 10 używano zmywaków żyłkowych jeśli wiecie co to jest i woda była jak kryształ. O proszę, prosto i skutecznie! A wiecie, że jest to świetny materiał na złoże biologiczne? Powiem Wam, że jest bardzo dobrym materiałem. Prosto i tanio.
JemioloSeba Opublikowano 29 Maja 2017 #78 Opublikowano 29 Maja 2017 Godzinę temu, przemo-h napisał: Spróbuj z filtracją na grzebieniu. Mgiełki nie zobaczysz. U Przezdy też się przelewa górą po części i też mgiełki nie ma? Ja nie mam z tym problemu.
przemo-h Opublikowano 29 Maja 2017 Autor #79 Opublikowano 29 Maja 2017 8 minut temu, JemioloSeba napisał: Ja nie mam z tym problemu. W takim razie masz dobrą filtrację.
eljot Opublikowano 29 Maja 2017 #80 Opublikowano 29 Maja 2017 Panowie nawet rzadka gąbka nie czyszczona z czasem stanie się gęstsza i wyłapie drobiny, no i ważne jaki jest przez nią przepływ (za czasów zmywaków szału w temacie przepływu raczej nie było ). U mnie w turbogąbce 1500l/h czyszczonej co tydzień, rzadka gąbka fundowała mgiełkę, za gęsta szybko się zapychała, trochę się ich nakupowałem aż osiągnołem zamierzony efekt, dobrze że to grosze . W sumpach czy panelach jak u kolegi, ilość gąbki nawet rzadkiej zrobi swoje (zwłaszcza nieczyszczonej ).
Rekomendowane odpowiedzi