suricade Opublikowano 18 Września 2018 #151 Opublikowano 18 Września 2018 Warto też wstawić link do tej strony http://www.kim-jakobsen.dk/Freshwater/Articles/Mbunaindretning/mbunaindretning201206english.htm Tutaj jest nieco inna wersja takiego filtra. 3 1
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 18 Września 2018 #152 Opublikowano 18 Września 2018 Ja się wypowiem w tym temacie ,mam taką filtrację za tłem 3D i jestem z niej zadowolony . Trochę miejsca zajmuje z szerokości koło 8 cm,duża powierzchnia filtracyjna ,woda jest kryształ. Wlot mam przy samym dnie koło 8 cm,wylot jest po drugiej stronie przy samej górze. .Obsługuje to pompa Atman 306 +cyrkulacyjny JVP 101. Przepraszam za OT w temacie. 2
Junior8 Opublikowano 19 Września 2018 #153 Opublikowano 19 Września 2018 Sam mialem taką filtracje wiele lat i po przenoszeniu akwarium przeszedłem na filtracje w modułach btn. Praktyczniejsza, mniej zajmuje miejsca w akwarium, duzo latwiejsza w utrzymaniu czystości. Wszystko na plus. Zeby to dobrze funkcjonowało musi być naprawde duzo miejaca na czyszczenie. Tło jest na tylniej ścianie gdzie jest wzmocnienie akwarium potrzebne jest miejsce zeby włożyć cos do czyszczenia i wężyk do zebrania nieczystości ktore tam się gromadzą a a są na spodzie. Kształt tla nie pomaga wręcz przeciwnie duzy dostęp jesli chodzi o miejsce. W sumie jesli dobrze to ustawimy i przygotujemy do pracy to się okazuje ze zajmuje nam od 10 do 15 cm akwarium. Troche dużo. Po przeniesieniu życia z mojego akwarium przy czystej wodzie za tlem była masakra dopiero to mogłem stwierdzić po demontażu tła. Po przeniesieniu akwarium w nowe miejsce kleiłem moduły btn tak jak miałem w mniejszym akwarium. 100 razy lepiej nie zajmuje tyle miejsca bo sa podklejone przy wierzchu, lepszy dostęp, też bardzo duzo miejsca na wypełnienie gąbkami. A i ryby w chwilach stresu mają miejsce gdzie się chować. Jak by ktos chcial bardziej szczegółowe informacje na ten temat to chętnie rozwine. 2
Rekomendowane odpowiedzi