Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli po podmianach wody nie sypać już sody ?  Będę miał znów Kh-2 bo tyle moja woda ma w karanie.

Opublikowano

Ważne ile ma pH twoja kranówa a ile z tej kranówy ustala się samoistnie pH w baniaku.

Jak  ci osiąga pH 7,4 to nic nie musisz sypać.

Sypiąc sodę  czyli  wodorowęglan sodu  NaHCO3  jednocześnie podnosisz KH ale i także pH.

Jak chcesz bym ci sklecił miksturę na robienie z twojej kranówy wody zbliżonej do tej  z Malawi to pisz na PW bo to nie ten temat.

Jak pisałem - najpierw uruchom ten Purolite A520E by ci zwalał azotany .

• Lubię to 1
Opublikowano

Po pół roku zbliża się termin pierwszej regeneracji 1kg złoża. Przewaliłem cały wątek ponad pół roku temu i nie zapisałem sobie procesu regeneracji. Robicie to jak na pierwszej stronie; czyli 20 tabletek na 1l wody ok 40-50st i blok do gara, pompka w ruch, syf do zlewu? Czy może otwieracie blok i wszystko do gara, mieszanie, płukanie? Jeśli otwieramy blok to płuczemy w takiej samej solance i tej samej temp. czy może wyższej?

Opublikowano

Ja na 2,5 litra sypię 40 tabletek,gotuję w garnku i szybko się rozpuszcza.Potem studzę wodę by nie była bardzo gorąca,wlewam ją do wazonu,wkładam filtr z pompą i wężykiem i tak się miesza w obiegu zamkniętym 30-40 minut lub więcej.Po tym zabiegu wylewam wodę ,wlewam kranówkę,wężyk do zlewu i tylko dolewam do wazonu,tak kilka razy i gotowe.

• Lubię to 1
Opublikowano
13 minut temu, led4grow napisał:

Po pół roku zbliża się termin pierwszej regeneracji 1kg złoża. Przewaliłem cały wątek ponad pół roku temu i nie zapisałem sobie procesu regeneracji. Robicie to jak na pierwszej stronie;

Przez 3 lata stosowania Purolite A520E wypracowałem sobie optymalny sposób regeneracji.

Blok musi być otwierany a złoże do gara bo z czasem złoże w rurze zbija się w twardą grudę i łącznie z syfem nawet po regeneracji  w bloku nie ma przepływu.

Nalewam do gara ciepłej wody w ilości 2 OZ  gdzie OZ to złoże w litrach więc dla złoża 1l to jest 2 l wody i włączam grzanie oraz wrzucam całe tabletki soli w ilości dającej stężenie solanki circaebaut ok 10% :)czyli na 2 l wody  200gram a to jest 20 tabletek bo każda waży 10-12 gram .

Jak się woda zagotuje to już tabletki same się rozpuszczą.

Gar z solanką odstawiam z kuchenki i od razu z rury wywalam tam złoże.  Producent zapewnia pracę żywicy nawet do 100C to po co studzić. Czym wyższa temperatura solanki tym więcej humusu z DOC wyjdzie  a czas regeneracji można skrócić do max 20-30min . Cokolwiek mieszam i rozgniatam grudy by równo sól brała wszystkie drobinki a syf się od nich oddzielił.

Przy okazji zabijamy w żywicy cały patogen, bakterie , żyjątka dobre i złe wszelakie nagromadzone w tym złożu ( przypominam że producent nie dopuszcza pracy żywicy skażonej biologicznie - ale my to łamiemy więc chociaż wrzątkiem niszczę o co zabiega producent. W Purigenie robi to podchloryn sodu  w ACE ) a potem płuczę  3-4 razy w garnku wylewając czarną wodę i masę syfu i na koniec wlewam ponownie do rury. 

Zamykam i po 30 minutach zabawy blok jak nowy z powrotem w  kaseciaku.

• Lubię to 2
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.