Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem by nie podnosić zbytnio pH bo Purolite A520E puszcza coraz wyższe poziomy azotanów.

Gdzieś w początkowych postach robiłem takie próby i pisałem przy ilu przestaje działać ale to było tak dawno że nie pamiętam.

Producent podaje że przy 8,4 już nie działa . Ja chyba przy pH 8,2 miałem już puszczanie NO3 na poziomie 50ppm więc to żadne działanie.

Syfienie i karmienie nie ma wpływu na poziom do jakiego zwala ta żywica. Robi to tak szybko że nic nie zdąży jej przeszkodzić.

Widać że u ciebie Marku nie działa bo byś nawet na krótko czyli po 24h musiał odnotować spadek azotanów.

Co to znaczy ???

Godzinę temu, inmar napisał:

Regenerowałem filtr 10 czerwca trzy razy,

po kiego?:(

Jak ten Purolite u ciebie siedzi - w kuble w skarpecie?

Opublikowano (edytowane)

Trzy razy regenerowałem bo za pierwszym razem był ciemny brąz za drugim tylko trochę lepiej a po trzecim razem woda jak słaba herbata.Moje Purolite siedzi w rurze fi 70mm,mam zrobione wg Twojego wzoru,napędza to pompka 750l/h.Później leci do korpusu z phospate minus i tak cobie ciurkiem leci.Zbadam ile mam na wylocie NO3 i zaraz napiszę.

Data ważności na teście to 1002,ale nie wiem co to oznacza,na proszku pisze 1001.Trzeba będzie zakupić nowy test.

Na odcieku też pokazuje około 45.

Edytowane przez inmar
Opublikowano

Tak jak zmiana koloru tej żywicy nie ma nic wspólnego z jej zapchaniem ( przeciwnie Purigen) tak ta brązowa herbatka nie ma nic wspólnego z azotanami NO3. To humus z DOC.

To klarowanie wody żywica robi nawet jak nie adsorbuje azotanów, a nawet jak jest zapchana nimi na full.

Ja regeneruję żywię w gorącej solance i tylko raz i wiem że to 1 litrowe złoże Purolite ponownie jest gotowe na pobranie z wody ok 20 000 mg  NO3 czyli 20 gram, a herbatki pobierze  wszystko ile tylko powstanie w akwarium .

Jeśli masz wody netto w baniaku ok 600l z NO3 = 45 ppm  ( tu pytanie jakiej firmy to test bo JBL nie ma takiej skali)  to znaczy że masz w baniaku 600x 45 mg/l = 27000 mg NO3 i po dobie zregenerowany wkład już jest ponownie zapchany - czyli to na co zwrócił ci uwagę Andrzej.

Konfigurację pracy masz najlepszą więc musi się woda przeciskać przez złoże bo to widać na wylocie z rury i można to zmierzyć.

Możliwe że masz przeterminowany test ale wtedy raczej  przestaje pokazywać cokolwiek.

Raczej powoli obniż te pH bo jest wystarczające takie 7,4-7,6 - masz wodę w kranie bardzo mało zmineralizowaną o niskim pH ale myślę że bez żadnych soli sama będzie miała pH 7,4 i chwała jej.:)

Opublikowano

OK,będę raz regenerował jednak wykonanie po raz drugi nie wyczyści jej  z tego pobieranego brudu z wody ? Test mam JBL a wynik podałem około 45 bo jest lekko ciemniejsza barwa niż 40,ale do 80 to już daleko,faktycznie mogę i mieć nawet 60.Dawno nie robiłem podmianki więc ją wykonam z równoczesną regeneracją Purolite.Myślicie,że będzie dobrym pomysłem zrobić pod rząd 2-3 regeneracje co dwa dni ?

Opublikowano

Ja myślę że najpierw powinieneś spowodować by ta żywica zaczęła działać.

Na pewno kilkoma podmianami po 20-30% co kilka dni powinieneś zmniejszyć pH z 8,2 do takiego poziomu 7,4-7,6 .

Jednocześnie wywalisz znaczną część tych azotanów NO3 i fosforanów PO4 więc żywica nie zapcha się od razu .

Potem dopiero jak np NO3 będzie poniżej 20ppm robisz regenerację żywicy.

Może to nie pomóc bo żywica nie działa także przy wysokich poziomach siarczanów a do tego nie mamy testów.

Nie bardzo rozumiem dlaczego nie robisz co tygodniowych podmian wody jak ci Purolite nie działa.

Na taki luksus można sobie pozwolić jak stale w baniaku tygodniami masz NO3  ok 10  bo na takim poziomie trzyma Purolite jak działa.

Zaleca się stałe utrzymywanie w akwarium  NH4 , NO2 - niewykrywalne JBLem a NO3 - 20ppm.

Najgorsze są takie huśtawki parametrami wody - nie robisz podmian tygodniami a jak ci narośnie to potem trzeba robić duże, a ty w kranie jak pamiętam masz wodę o niskim pH i bardzo miękką, więc skoki parametrów będą duże..

Opublikowano

Trochę się zagapiłem,na początku nie robiłem podmian,później sporadycznie bo nie było potrzeby,ale potem doszło trochę ryb,stare mocno podrosły i nie robiłem na bieżąco testów.Zrobię te podmiany.

Opublikowano

OK i nie dodawaj tych soli zejdz stopniowo do tego co da ci twoja kranówa.

Nawet jak w kranie masz pH 6,8 ( nie pamiętam dokładnie) to w baniaku może być 7,4.

Powiem ci dlaczego ciągnąłeś do 8,2 - skrzywienie morszczyzną zadziałało :(- chyba teraz się nudzisz .;)

Opublikowano

Ph samo podskoczyło,ja tylko podniosłem Kh z 2 do 6 stopni i po tym zabiegu straciły mi się okrzemki z piasku choć nie wiem czy to nie przypadek.

Opublikowano
1 minutę temu, inmar napisał:

Ph samo podskoczyło,ja tylko podniosłem Kh z 2 do 6 stopni i po tym zabiegu straciły mi się okrzemki z piasku choć nie wiem czy to nie przypadek.

A czym podnosiłeś te KH - sodą spożywczą oczyszczoną ?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.