Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mat , rozumiem , że to może być ryzyko , ale ja bym spróbował:)

Jeśli miałbym radzić początkującemu auratusy do 450l , lub Lwandy do 240 to jednak poradziłbym Lwandy :D

A to tylko dlatego , że zachowania terytorialne u Aulonocar IHMO są o niebo delikatniejsze niż u Mbuniaków.

Choć z drugiej strony mój samiec Stuartgranti potrafił zagonić drugiego prawie na śmierć , ale wtedy akurat mnie w domu nie było:(

Chodzi mi o to , że agresywniejsze zachowania u Aulonocar są bardziej rozciągnięte w czasie i nie są tak nagłe jak u mbuny.

Opublikowano
Czy mi sie wydaje czy obsada socolofi+msobo zaczyna byc bradziej popularna niz saulosi+rdzawe? ;D

No do tego to chyba jednak jeszcze dużo brakuje. Ja nie widziałem wcale tak dużo ani m_sobo ani socolofów, także spokojnie jeszcze ;)

Opublikowano
Ja nie widziałem wcale tak dużo ani m_sobo

Ja tylko jednego, u nas na forum :wink:

Kazda bsada inniejsza od rdzawy+saulosi jest OK, nie zebym dyskriminowal te pysie, ale..

Opublikowano
Mat , rozumiem , że to może być ryzyko , ale ja bym spróbowałSmile

Jeśli miałbym radzić początkującemu auratusy do 450l , lub Lwandy do 240 to jednak poradziłbym Lwandy Very Happy

A to tylko dlatego , że zachowania terytorialne u Aulonocar IHMO są o niebo delikatniejsze niż u Mbuniaków.

Choć z drugiej strony mój samiec Stuartgranti potrafił zagonić drugiego prawie na śmierć , ale wtedy akurat mnie w domu nie byłoSad

Chodzi mi o to , że agresywniejsze zachowania u Aulonocar są bardziej rozciągnięte w czasie i nie są tak nagłe jak u mbuny.

Ja już nigdy o Aulonach nie powiem, że są łagodne... lub tym bardziej mniej terytorialne od mbuny (agresja i terytorializm to nie to samo :wink: ). U mnie 2 samce się nie zgrały, mimo, że razem były od małego, a akwa było całe 45cm dłuższe od 240l.
Opublikowano

Tu się zgodzę z Mateuszem , moje Lwandy też do baranków nie należą a dominant oj... potrafi pogonić słabszego . Gdy dochodzi do tarła tamten tylko delikatne spogląda na niego za skałki i mu piekielnie zazdrości. :wink:

Choć nie powiem że i jemu zdarzyło się kilka razy skorzystać z okazji.

Opublikowano
Dlatego odsuńmy tę obrzydliwą nie-mbune na bok i wracajmy na plaszczyzne mbuniakow
Mbuna jest dla dzieciaków z krótkimi... baniakami :lol: .
Opublikowano

Veri fani !! :lol:

Ja tam nie ma kompleksów i myślę,ze moja długość, jest wystarczająca, żeby zadowolić.. swoje ego :wink:

Rzecz, jasna czym większe tym lepsze, tak mówią..