Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W sobotę po południu wymieniłem w kaseciaku tradycyjną niebieską gąbkę 30ppi na taką bladoniebieską tapicerską 45ppi dociętą na wymiar. W niedzielę rano załoga zamiast rzucić się do karmienia jak stado wilków siedziała osowiale przy dnie. Założyłem nazad starą gąbkę i po południu podmieniłem jakieś 30% wody, w poniedziałek rano jeszcze apetytu nie miały ale po pracy już im trochę wrócił. Dziś rano skubały mi palce, jak zwykle. 

Akwarium 240l, w środku 5 dorosłych Mphang, 3 dorosłe i 8 młodych Interruptusów i kilka małych kajtków pochowanych pod tłem i kamieniami. Rano karmię namaczanymi granulkami Hikari (na zmianę roślinne i mięsne), wieczorem spirulina Tetra, czasem trochę mięsnych granulek Tropical, co niedzielę czosnkowe D-Alio.   

Spotkaliście się kiedyś z jakimś świństwem w gąbkach tapicerskich? Nic innego do baniaka nie wprowadziłem, to na bank nie biologia bo ceramiki mam aż nadto (kaseciak+kubełko), zrobiłem też testy dla pewności: NO2 i NH3 niewykrywalne, NO3 ok 5ppm (nowy purolite założony w zeszłym tygodniu), pH 7.8. W kubełku siedzi nowy wkład z węgla drzewnego ale widać nie wyłapał tego co gąbka mogła puścić. Nowe gąbki wrzuciłem do pralki i wyprałem w długim cyklu bez żadnych detergentów ale nie wiem czy warto ryzykować z wkładaniem ich do kaseciaka... Na pewno odczekam jakiś tydzień, żeby maluchom przeszło, cokolwiek to było.

Edytowane przez hilux
Opublikowano

Witaj!

Widocznie w nowej gąbce tapicerskiej której użyłeś musiały się znaleźć jakieś szkodliwe substancje które zaszkodziły rybom...Ja bym nie wkładał jej ponownie do kaseciaka,a tym bardziej tych które wyprałeś w pralce...

Mogę wiedzieć co Cię skłoniło do zmiany starej gąbki na nową tapicerską?

Opublikowano

Początkowo używałem dwóch gąbek 45ppi po 25mm grubości. Działało świetnie, dopóki ta z przodu nie zaczęła się zawijać przy wymianie (gąbki myję codziennie), wtedy wymieniłem na pojedynczy blok gruby na 50mm. Nie mam dostepu do akwarystycznej gąbki 45ppi o tej grubości, założyłem 30ppi które coś tam wyłapuje ale woda nie jest tak czysta jak przy 45ppi. W temacie o kaseciaku ktoś pisał, że używa gąbki tapicerskiej i sprawdza się rewelacyjnie. 

Opublikowano
14 minut temu, hilux napisał:

Nie mam dostepu do akwarystycznej gąbki 45ppi o tej grubości, założyłem 30ppi które coś tam wyłapuje ale woda nie jest tak czysta jak przy 45ppi. 

Proszę https://allegro.pl/gąbka-filtracyjna-niebieska-ppi-45-s-25x25x5cm-i6839779522.html

Z tego co widzę mieszkasz za granicą,ale może ktoś znajomy z Polski wyśle ją Tobie...

Dotniesz ją sobie na wymiar i po problemie :)