Skocz do zawartości

Akwarium 240l - start

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o podłożu - Piasek koralowy, aragonit ? 

opis:

Piasek koralowy, aragonit

Naturalne podłoże do biotopów morskich, Tanganika, Malawi.

Piasek koralowy to naturalne podłoże do akwarium w bardzo jasnym odcieniu. Piasek jest drobny, maksymalnie do 1mm. Poniżej przedstawiamy zdjęcia, aby pokazać Państwu jakość tego produktu. Podłoże doskonale się nadaje do akwarium morskiego, a także do biotopów z pielęgnicami afrykańskimi. Piasek wykazuje właściwości buforujące i podwyższa i stabilizuje Kh/pH. Piasek może być stosowany we wszystkich typach akwariów, za wykluczeniem biotopów z rybami lubiącymi bardzo kwaśną wodę.

Frakcja +- 0,3-1mm

Opublikowano

Witaj na forum!

Co do podkładu pod kamienie to wystarczy sama mata którą posiadasz...Kratki są zbędne...

W kwestii podłoża to jako podłoże wybierać piasek o granulacji 0.8-1.2mm(mniejszej może pylić w zbiorniku)...Możesz też zakupić piach z pobliskiej żwirowni o mieszanej granulacji mieszczących się w normach wymiarowych o których wyżej napisałem nawet w przypadku mieszanego piasku gradacja może wynosić 0.8-2 mm oczywiście na przewagę granulacji 0.8...Taki mieszany piasek wygląda bardziej naturalnie w zbiorniku niż jednolicie kolorystycznie piaski(tu już wybór należy do każdego z Was,co komu się podoba)...

Ja u Siebie posiadam szary piasek mieszanej gradacji(foto poniżej) zakupiony za dosłownie grosze w pobliskiej żwirowni,także osobiście bym go Tobie polecił...Szkoda wydawać kasę na piasek koralowy o którym piszesz w powyższym poście...                                                                                             Ps.Jeśli nie masz go gdzie zakupić to zapraszam do Siebie ;) 

1925111414_Szarypiasek.thumb.JPG.76b90d7b01a41d49b48ae5ecb7eddf40.JPG

Testy wody posiadasz,to proszę powiedz mi jakie masz parametry w wodzie kranowej?

W dniu 5.08.2018 o 13:19, Bastian napisał:

Posiadam również filtr wewnętrzny  Aquael unifilter 1000 czy taki mógłby być ? 

Miałem ten filtr w 200l zbiorniku i od razu napiszę że będzie za słaby na Twój litraż...

Poczytaj też ten temat -

Oraz ten -

• Lubię to 1
Opublikowano

@egon44 i to jest fajny piasek Ja właśnie zakupiłem żwir rzeczny 0,8-2 i bede mieszał go ze swoim piaskiem (kreisel) żałuję, że nie zrobiłem tego od razu, bo teraz będę mial trochę roboty

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W takim razie jadę do Castoramy do Kreisel 099  czy 25 kg na zbiornik 240l wystarczy ?

Na luzie, jeszcze zostanie. Pomyśl nad żwirem rzecznym bo takie dno wyglada bardziej naturalnie

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
19 minut temu, Bastian napisał:

To może jako podłoże wykorzystam Kreisel a w niektórych miejscach powysypuje żwir rzeczny o większej granulacji ?

Zobacz u Siebie w pobliskiej żwirowni czy nie ma takiego piasku mieszanej gradacji...Ja u siebie za swój dałem 2zł za jedno 10l wiaderko...

Oczywiście możesz tak zrobić i wymieszać Kreisel z żwirem...

Opublikowano

Jednak Kreisel to nie do końca to czego szukałem :) i jest strasznie brudny : P Zakupiłem piasek wapienny o granulacji 1.0 - 1.5 - bardzo fajny. Straszne mleko przy płukaniu ale po osadzeniu w akwarium woda dość szybko odzyskuje klarowność.  Zdecydował się na start zbiornika bez WA. Zakupiłem BioDigest w ilości 4 ampułek. Może ktoś podpowiedzieć w jakiej kolejności ewentualnie okresie czasowym podać ampułki oraz pokarm i w jakiej ilości ?  

Opublikowano (edytowane)

Piasek w akwarium z pyszczakami nie bedzie dlugo lezal w jednym miejscu. Ja swoje 20kg plukalem praktycznie przez caly dzien w partiach po jakies 2kg. Niewdzieczna praca (snil mi się ten cholerny piasek nastepnej nocy:D ) ale lepiej zrobic raz a dobrze na poczatku niz potem frustrowac się na mleko w baniaku. 

Poza tym jesli jeszcze nie kupiles cyrkulatora to tego nie rob bo nie wiesz nawet czy bedzie potrzebny. Te pieniadze wydaj lepiej na mocniejszego mechanika (np. na swietnego AC2000 z prefiltrem wypelnionym wata akwarystyczna), wywal niepotrzebna deszczownie i zamiast niej skieruj wylot biologa tak zeby wspomoc cyrkulacje w zbiorniku. Jesli po jakims czasie zauwazysz, ze kupy zalegaja na dnie i nie da się zmienic konfiguracji filtrow zeby je wymiataly to wtedy dokupisz i dodasz falownik. 

Edytowane przez hilux
  • Lubię to 1
Opublikowano
33 minuty temu, Bastian napisał:

Zdecydował się na start zbiornika bez WA. Zakupiłem BioDigest w ilości 4 ampułek. Może ktoś podpowiedzieć w jakiej kolejności ewentualnie okresie czasowym podać ampułki oraz pokarm i w jakiej ilości ? 

To teraz dokup jeszcze bakterie z pożywką. Start na pożywkę z pokarmu będzie trwał kilka tygodni dłużej niż na WA. Bakterią masz dostarczyć konkretną porcję amoniaku, a nie żeby czekały az poakrm zacznie gnić i w wyniku tego wytworzy się amoniak. Możesz dać Tropical Bacto-active lub Sera Bio Nitrivec, nie inne konkretnie któreś z tych, bo mają dobrą pożywkę i same bakterie są nienajgorsze, daj dawkę z opakowania x 3 a po 2 dniach ampułkę Prodibio Biodigest. Pierwszy pomiar NO2 po tygodniu od dodania bakterii z pożywką, następne co 3 dni, kiedy zacznie spadać NO2 możesz zacząć mierzyć NO3.