Skocz do zawartości

[600-700L] Obsada Non-Mbuna wg schematu A+B+C+D+E ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczekując na baniak stale myślę o obsadzie, po analizie Waszych rad (głównie @tom77 oraz @pozner) zostanę przy 4 gatunkach.
Mam w głowie cały czas taką "bezpieczną" obsadę, której mocną stroną jest ilość koloru (z racji na obecność Mdok) ale troszkę uboższa o ciekawe zachowania (bo brak grzebaczy), czyli:
Mdoki (stadko) + L.c. yellow (harem) + tetrastigma (kilkusamcowo) + C. chrysonotus (małe stadko też raczej z 2+ samcami).

Przy powyższej obsadzie będzie ładnie i ozdobnie... ale mam jakiś taki niedosyt, bo bardzo kusi mnie stado Lethrinopsów, baaardzo kusi - przypominają mi kiryski, które zawsze były w czołówce ryb jakie każdy szanujący się akwarysta mieć powinien ;)
I dlatego tak sobie dumam czy nie iść we wspomniany już wcześniej układ:
- O. tetrastigma - 2(3)+3(4) (w roli wszędobylskiego "toniowca", układ wyjdzie w praniu ;) )
- L.caeruleus - 1+3 (lub coś w tym stylu)
- C. azureus lub cyaneus (donor niebieskiego zamiast Mdok ;) - któryś byłby lepszy patrząc pod kątem reszty obsady oraz planowanej próby wielosamcowego układu???) - 3+5 (lub coś w okolicach tego)
- Lethrinops albus lub red cap (czy z racji na resztę obsady - zwłaszcza L.c. yellow - red cap czułby się tu dobrze, czy jednak za delikatny i myśleć raczej o albusie???) - stadko 12-14 sztuk

Podpowiedzcie mi proszę jak tu zestawić gatunki Copadichromisów z Lethrinopsami żeby obie te łagodne grupy miały się najlepiej w tak planowanej obsadzie?? (bo o tetrastigmę i yellowa to jestem raczej spokojny)

Opublikowano
15 minut temu, Merlot napisał:

A może coś takiego

1. Tetra

2. Lethrinops

3. Mdoka

4. Copadichromis melas 

Melas troszkę jednak za ciemny/ za smutny jak na moje oko.
No właśnie Mdoka+Lethrinops w sumie ok, tyle że wychodzi na to, że do Mdok trzeba by wybrać mocnego Lethrino czyli lethrinusa lub marginatusa a te wydają się chyba zbyt zbliżone do tetrastigmy. Dlatego kieruję swój wzrok w stronę albusa czy nawet red capa... ale te gatunki dla Mdok za delikatne a poza tym ciekawi mnie funkcjonowanie dużego stadka Lethino a wtedy z Mdokami byłoby za ciasno przy dnie (chyba?).

Opublikowano

U mnie np mdoki nie interesują się kompletnie Lethrino a są od nich wieksze :)

Ewentualnie zamista Mdoki może, Blue Otther (najspokojniejsza ryba jaką miałem)

Miałbyś wtedy:

Tetra (czerwona) wszędobylska

Lethrinops bliżej dna

Blue Otther (granat z żoltym)  tonowiec

a zamisat melasa np. Placidochromis gisseli

Opublikowano (edytowane)

Ja mam u siebie w 500 to co w stopce i jakbym dorzucał jeszcze jeden, to pewnie bym dobrał Copadichromis trewavasae z toniowców lub Protomelas sp.”steveni taiwan” dla kolorów.

White lipsy super szybko rosną i już przy 6 cm ładnie im się odznaczają na biało te usta ich.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Falcowski napisał:

White lipsy super szybko rosną ...

Jeśli tak masz, to jest raczej wyjątek niż reguła. 
U mnie jak i u wielu (jak czytam na forum) Mdoki rosną najwolniej i przede wszystkim nierówno.

Edytowane przez troad
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pozner napisał:

Albusy nie były u mnie rybami stadnymi. Możesz jeszcze pomyśleć o L. marginatus. Rośnie większy, więc lepiej może sobie radzić z mdokami.

Marginatus i Mbasi bardzo mi się podobają ale mam wrażenie ze ubarwieniem bardzo podobne są do tetrastigmy. A albus troszkę bardziej się różni (cało-żółte ciało a tetrastigma czerwono-turkusowe), red cap też dzieki czapce czerwonej mocniej się odróżnia od tetrastigmy.

56 minut temu, Merlot napisał:

U mnie mbasi podobnie wszystkie ryby pływają osobno

Pisząc o chęci stada Lethrinopsów nie mam na myśli specjalnie stadnych zachowań typu pływania razem itd, w sumie Mdoki podawane jako "stadne" też raczej rzadko w akwarium tak się zachowują (z tego co pisze wielu posiadaczy).
Stado Lethrinopsów miałoby "zadanie" ożywiać dno kopaniem, przesiewaniem - tak jak kiryski byłyby takimi owieczkami pasącymi się to tu to tam, krzątającymi się w lekkim nieładzie po dnie... poza tym te ich mordki są prześwietne :D

1 godzinę temu, Merlot napisał:

Ewentualnie zamista Mdoki może, Blue Otther (najspokojniejsza ryba jaką miałem)

Miałbyś wtedy:

Tetra (czerwona) wszędobylska

Lethrinops bliżej dna

Blue Otther (granat z żoltym)  tonowiec

Blue otter ładny i czasem do niego wracam myślami właśnie jako zamiana dla Mdok (bo nie wiem jakie inne Placidochromis bylyby łagodniejsze od Mdok i lepiej pasujące do Lethrinopsow) tylko jedyny minusik że samice ma bardzo podobne do samiczek Lethrinopsów.

Edytowane przez Limak86