Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze 2 samce z gatunku to wg mnie najgorsze z możliwych rozwiązań. Dałbym albo jednego, co może odbić się negatywnie na jego wybarwieniu, albo 3 (wtedy 2 gatunki).

Po drugie cały czas jestem zdania, że flavusy i elongatusy są zbyt blisko spokrewnione. Może to tylko powodować dodatkowe problemy, które w akwa z mbuną trudno wyeliminować.

Opublikowano

No i zastanawiam się nad dobraniem w ten sposób obsady aby było wg naszego życzenia, ryby zazwyczaj kupujemy nie wybarwione, często nie znając płci ryby, zakładanie stworzenia haremu 2+4 czy jakiegokolwiek innego jest wróżeniem z fusów, przecież zawsze trzeba kupić 10 czy nawet 15 ryb aby mieć jak przeprowadzić selekcję.

Co do takiej obsady również proponował bym jej weryfikację.

Opublikowano
Po pierwsze 2 samce z gatunku to wg mnie najgorsze z możliwych rozwiązań. Dałbym albo jednego, co może odbić się negatywnie na jego wybarwieniu, albo 3 (wtedy 2 gatunki).

Po drugie cały czas jestem zdania, że flavusy i elongatusy są zbyt blisko spokrewnione. Może to tylko powodować dodatkowe problemy, które w akwa z mbuną trudno wyeliminować.

Flavus chyba nawet kiedyś był zaliczany do elongatusów z tego co czytałem.

Marcinmarg może zastanowisz się nad rozwiązaniem podobnym do tego które ja wybrałem - zamiast Elongatusa mphanga i flavusa, również żółty Elongatus 'Usisya'. Z drugiej strony widzę, że u Ciebie mphanga jest w każdej wersji obsady, więc raczej to nie z tej rybki chcesz rezygnować,;))

Opublikowano

Tak, raczej mphanga jest podstawa tego skladu, w takim razie bede musial jeszcze zastanowic co chce dzis musze zamowic ryby, a troche metlik w glowie:(

Raczej jestem za skladem

1. mphanga

2. afra

3 .... tu z tego co piszecie flavus musi wypasc, ale co zamiast niego:(

Opublikowano
P.E.Mpanga

Pseudotropheus Acei

Saulosi

Co myłśicie o tym składzie, może być, bo jak pisałem chciałbym troche zółtego?

Ten skład najbardziej mi się podobał.

W ten sposób będziesz miał ładne samice acei i saulosi, mpangi są nieciekawe,

jeżeli dasz afre to będziesz już miał dwa gatunki z niezbyt ciekawymi samiczkami.

Więc optuję za opcją ww.

Opublikowano

największa z wszystkich, ale już nie za duża do tego akwarium, poza tym acei nie należy do kilerków i ja również wśród swoich ryb mam acei i elongatusa, nie wchodzą sobie w drogę, i jestem zadowolony z tej obsady