Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Kubeq napisał:

Wydawało mi się że kolega używa kropelkowych JBL, jak się mylę to mnie popraw :)

Posiadam testy Zooleka,oraz JBL na NO3... 

Dodam że oba pokazują takie same wyniki ;) 

6 godzin temu, Kubeq napisał:

To że Tobie pokazywały to samo nie neguje tego że przy bardzo wysokim NO2 JBL zakłamuje, sam  zresztą piszesz że nie miałeś nigdy NO2 poza skalą, ja miałem podobnie jak kolega i właśnie wtedy też błąd pomiarowy wystąpił.

Nigdy nie miałem NO2 poza skalą,bo startuje/startowałem zbiorniki na BactoActive + mała ilość pokarmu jako dodatkowa pożywka...

Drugą metodą jaką stosuje/stosowałem to BactoActive + wyciśnięta gąbka z filtra mechanicznego z innego zbiornika...

W obu przypadkach cykl azotowy przebiegł beż żadnej komplikacji...

U was zapewne spowodowane jest to metodą na WA,stąd tak wysoki poziom NO2 co mnie dziwi...

Opublikowano
14 godzin temu, egon44 napisał:

Posiadam testy Zooleka,oraz JBL na NO3... 

Dodam że oba pokazują takie same wyniki

Przecież ja to pisałem o autorze tematu nie o Tobie...

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Dyzio napisał:

Witam!

Sam nie wiem co o tym myśleć 

Nh4 0.2

No2 wciąż poza skalę 

No3 40

A nie mówiłem :);) 

Czekaj jeszcze trzy dni i zmierz parametry,a jak dalej będzie to samo,to zrób 10% podmianke wody...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
1 godzinę temu, Dyzio napisał:

No2 wciąż poza skalę

Tak spojrzałem w swoje notatki ze startu i u mnie też długo było poza skalą NO2 a więc tak: 25.02.18.wystrzeliło poza skalę i zostało tak do 6.03.18. Nic nie robiłem czekałem aż spadnie samo nie wiem czy tak powinno być czy coś się przyblokowało ale tak to u mnie wyglądało przy starcie na WA 

• Lubię to 1
Opublikowano

Cały czas powtarzam, że tylko spokój i cierpliwość prowadzi do sukcesu. Powiem więcej do startu akwarium na WA jest potrzebna WA, czyste bakterie startowe i test na NO2, nic więcej. Dajcie już spokój z tym panikowaniem. Prawidłowo zainicjowany cykl azotowy bez żadnych ingerencji się zamyka, trwa to różnie w zależności od zbiornika, w jednym wystarczą 3 tygodnie w innym potrzeba nawet 8 tygodni. Do poznania jego przebiegu wystarczy sam test na NO2, pojawiają się i zaczynają rosnąć azotyny to znaczy, że ubywa amoniaku, zmniejszają się azotyny znaczy, że pojawiają się azotany, Azotyny przestają być wykrywalne przez test, znaczy że cykl się zamknął, jest w wodzie dużo azotanów, trzeba je usunąć poprzez podmiany wody bądź żywicę i zarybiać zbiornik. No proste jak pół metra druty w kieszeni. Żadnych kombinacji, tylko czas i cierpliwość.

• Lubię to 4