Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiem że nikt ręczną pompką nie zalewa całego filtra ale tak instruuje instrukcja od JBL. 

1 hour ago, suricade said:

Dlaczego dałeś wylot z kubełka do kaseciaka? Może być w dowolnym miejscu akwarium.

Żeby kubełko nie obniżało poziomu wody w komorze. Zasys kaseciaka mam nieregulowany, zrobiony tylko pod AT-306. Nie skracałem węża od wylotu, jakby coś to da się go przełożyć.

Poza tym szpej w akwarium straszy. ;) 

Edytowane przez hilux
Opublikowano

Nie mam ochoty na szukanie instrukcji, ale w tego co pamiętam pompka służy tylko do zassania wody do węża. Resztę załatwia grawitacja. Przy zamkniętej głowicy i otwartych zaworach, woda zalej filtr a powietrze wyleci wężem zwrotnym.

Wątpię żeby ten filtr zmienił poziom wody w kasecie.

• Andrzej Głuszyca zmienił(a) tytuł na JBL e402 jako hilux JBL e402 jako adsorber NO3 adsorber NO3
Opublikowano

Pozwole się dolaczyc.  Mam JBL 1501,i tu rowniez jest pompka. I szczerze mowiac psu o d... jest potrzebna. Jezeli filtr jest pusty,bez wody to nie ma szansy zeby powiedzmy pompowac 5-6 razy i czekac az zadziala grawitacja. Nie ma takiej opcji.  Musze pompowac az filtr napelni się do pelna wodą. Przed nim mam  prefiltr, nawet jak go czysze, to filtr jest pelen wody, po wlaczeniu tego filtra ponownie znow musze pompowac, do czasu az z prefiltra i filtra zejdzie cala powietrze.  

Opublikowano

Założyłem zaciski, zalałem filtr na nowo, odpaliłem, nie działa. Brzęczy ale woda nie leci. 

Myślę sobie, może złożem za bardzo zapchałem i coś się zmieniło przez noc kiedy filtr nie pracował? Wyjąłem złoże, zostały dwie gąbki. Dalej nie działa. 

Od trzech dni mam w salonie bajzel, bo próbuję podłaczyć to gó**o. Jutro podejście numer cztery, jeśli nie zadziała to wraca do sklepu, razem z przepołowioną gąbką i dwoma kawałkami węża zasysu. Cytując Feldmarszałka Dudę: Rrrrrwa mać! 

Opublikowano

Wygląda ok. Sprawdź jeszcze raz wszystko na spokojnie. Wspominałeś, że nie skracałeś węży, może któryś się załamał

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To jest JBL kolego a nie FX,wiec zrob tak : nalej mu czyms wody do pelna,nastepnie  przy otwartych zaworach podlacz do pradu i wtedy pompuj. Ja mam identycznie w swoim JBL. Wyglada mi na to ze pompy w JBL potrzebują tzw kopa. Ja u siebie nawet jak odlacze filtr i nic nie bede przy nim robil to i tak musze go pompowac.moze ty masz tak samo   .

Opublikowano

Węże nie są załamane.

Pompowanie przy włączonym filtrze nie działa, tzn słyszę że woda leci kiedy pompuję ale sam filtr nie pompi nic. 

Opublikowano

Super, ciesze się, ze tobie ten filtr dziala ale mi to niespecjalnie pomaga... :unsure: Zrobilem (i zreszta opisalem tutaj) wszystko co napisales: pompowalem przy wylaczoym i wlaczonym filtrze a mediow w srodku jest teraz o polowe mniej niz dal sam producent. I nic. 

Pomijajac sytuacje sprzed dwoch dni, kiedy ten szmelc na chwile zadzialal, ani razu nie byl wlaczony przez wiecej niz kilka minut, od tego nie powinien się popsuc.  

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
    • Czy ktoś z forumowiczów używał może kiedyś piasku aqua della sand brown? To mój ulubiony kolor piachu, ale na taką powierzchnię dna sobie raczej nie pozwolę 🤣 wiadomo jak to jest ze zdjęciami - każde wychodzi inaczej. W każdym razie chodzi mi o taki trochę cieplejszy, żółtawy, a nie biały. Szukam na allegro ale nic mi nie wpada w oko.  
    • @poznerPamiętam o plaży, mam 3 metry kwadratowe dna, a tylko niespełna 700 kg kamieni. Nie muszę wykorzystać wszystkich. Mam świadomość jakie wybrałem gatunki i jak niewiele z nich potrzebuje do szczęścia kamienie. @Jetstormwychodzi na to, że w Holandii jest taniej niż u nas... może kolejne szkło będzie trzeba importować 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.