Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, nick napisał:

Jak chcesz odbierać ciepło z wody? ogniw nie możesz zamoczyć. 

Generalnie chcę zrobić tak samo jak w lodówce turystycznej, czyli wentylator wewnątrz komory chłodzącej - rurki zostaną tak jak są, a zamiast wody będzie powietrze i wkłady żelowe.

Jak lubisz majsterkować to kup klimatyzator i sam go zamontuj :) I ryby będą zadowolone i rodzina się ucieszy :) 

Mam dwupoziomowe mieszkanie o powierzchni ponad 110m2 więc nie będzie to tanie rozwiązanie.
Poza tym nie potrzebuję w domu klimatyzacji.

Jeżeli tylko rybom ma być dobrze to zamontuj im wiatraki - koszt niski a efekty będą na pewno lepsze niż przy ogniwach Peltiera.

Jarek @Jerry_jerry obecnie testuje u siebie rozwiązanie z wiatrakami i wprawdzie udało mu się zbić temperaturę o 3 stopnie w ciągu nocy, to przy okazji wyparowała zauważalna ilość wody i co gorsza ściągnął do akwarium cały kurz :) i wystraszył ryby na tyle, że rano bały się podpływać do powierzchni wody przy karmieniu.
Chciałbym tego uniknąć, ale nie wykluczam, że tak skończę :( dlatego szukam alternatywy :) 

Wiem że moje rozwiązanie będzie miało małą sprawność, ale ja chcę tylko lekko schłodzić wodę w akwarium a nie zamienić ją od razu w lód :) i skoro już cię zaintrygowałem to chciałbym wykorzystać Twoją wiedzę :) 

Dziś sprawdzę jak sprawdzi się 6 wkładów żelowych, które mrożą się w lodówce i wtedy zobaczę co będzie dalej :) 

@darkon chłodziarki widziałam ale cena powala, dlatego chciałem pokombinować samemu :) 

• Lubię to 1
Opublikowano

poczytaj jeszcze o takim czymś jak chłodnica przeciwbieżna, nie wiem jak w akwarium ale przy produkcji piwa sprawdza się bardzo dobrze pozwalając obniżyć temperaturę 30L brzeczki ze 100 do 20C w ciągu ~30min przy wykorzystaniu wody bieżącej z kranu.

Z tym że straty wody będą pewnie na tyle duże że operacja będzie mało opłacalna

• Lubię to 1
Opublikowano

Żona już mi suszy głowę jak dolewam wodę do akwarium przez ustrojstwo i ciągnę wężyk z łazienki - strach pomyśleć co by było jakbym chciał się podłączyć na stałe w okresie letnim :) 

Opublikowano
14 minut temu, rafalniski napisał:

Poza tym nie potrzebuję w domu klimatyzacji.

Tak z ciekawości ile masz stopni w domu/ w akwarium? Może te wszystkie zabiegi nie są pyszczakom potrzebne.

Opublikowano
6 minut temu, karolus napisał:

poczytaj jeszcze o takim czymś jak chłodnica przeciwbieżna, nie wiem jak w akwarium ale przy produkcji piwa sprawdza się bardzo dobrze

Lepiej od razu wlewać zimną wodę do akwarium niż przepuszczać ją przez wymiennik a następnie wylewać do kanalizacji. Nie masz strat energii na wymienniku. W przypadku piwa taka metoda się nie sprawdza bo obniżała by nam % ;) 

Opublikowano

Latem mam w domu w upalne dni jakieś 24-25 stopni w nocy trochę spada, w akwarium termometr pokazuje wtedy 28-29, ale pomiar temperatury powierzchni wody cyfrowym termometrem dał wynik ok 27 stopni.

Opublikowano (edytowane)

Mój system coolingu, który zbudowałem i odpaliłem wczoraj wygląda tak jak na fotce. Posiada jedną niezaprzeczalną zaletę czyli zbija temperaturę wody. Co do wad to już wszystko napisał Rafał. Jak wrócę z pracy to się okaże czy nadal utrzymuje niską temperaturę czy jednak cały wysiłek poszedł w ....

Cooling.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano
35 minut temu, rafalniski napisał:

Latem mam w domu w upalne dni jakieś 24-25 stopni w nocy trochę spada, w akwarium termometr pokazuje wtedy 28-29, ale pomiar temperatury powierzchni wody cyfrowym termometrem dał wynik ok 27 stopni.

Mam podobnie i malawi nie chłodzę. Czasami, kiedy temperatura dobijała do 30 stopni, ryby zaczynały "skakać sobie do oczu", innych negatywnych reakcji nie zauważyłam.

Opublikowano
24 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

Jak wrócę z pracy to się okaże czy nadal utrzymuje niską temperaturę czy jednak cały wysiłek poszedł w ....

Temperatura będzie niska, to najzwyczajniej działa. Mam zamontowane w prawym boku pokrywy trzy wentylatory komputerowe 12V 60 mm 17,9 dBA o wydajności 33,66 m3/h każdy, sterowane termostat W1209, a w lewym boku są zrobione trzy otwory wylotowe o średnicy 60 mm . Przedmuch powietrza wzdłuż całego zbiornika utrzymywał poprzedniego lata temperaturę w akwarium w zadanym zakresie 27-27,5 stopni C, przy temperaturze w mieszkaniu dochodzącej do 32 stopni C, wentylatory nie pracowały cały czas, a ubytki wody wynosiły około 3-4 litrów na dobę. Temperaturę kontrolowałem termometrem ze świadectwem wzorcowania .

• Lubię to 2
Opublikowano
30 minut temu, suricade napisał:

Mam podobnie i malawi nie chłodzę. Czasami, kiedy temperatura dobijała do 30 stopni, ryby zaczynały "skakać sobie do oczu", innych negatywnych reakcji nie zauważyłam.

A ja w zeszłym roku m.in. przez zbyt wysoką temperaturę w akwarium zaliczyłem blat i padło mi kilkanaście pyśków.