Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, Lukasz22 napisał:

Chodza 2 filtry jbl :) jeden jako biolog i przed nim prefiltr i drugi jako sam mechanik:)

W takim razie teraz to rozumiem ;)

Opublikowano
6 godzin temu, Lukasz22 napisał:

A ile tej wody podmieniac? 50% ? Rozumiem że nie mam 200l wody więc ile podmieniac? 70-80l ?

Mam ten sam litraż i u mnie NO3 w zbiorniku utrzymuje się cały czas na tym samym poziomie czyli 15-20mg/l... 

Cotygodniowe podmiany wody robię 10-20l ale to uzależnione jest od tego kiedy czyszczę prefiltr mechaniczny,a czyszczę go co dwa tygodnie... Czyli jak wyczyszczę prefiltr to robię 20l podmianę, a na następny tydzień 10l podmianę... 

Opublikowano (edytowane)

Gąbki i watę możesz w wodzie z kranu. Złoże biologiczne (lawa, ceramika, etc.) raz na kilka miesięcy w wodzie z akwarium, żeby nie zabić bakterii. 

Edytowane przez hilux
  • Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lukasz22 napisał:

A jeszcze jedno pytanie , czyścić te gąbki i wate w wodzie akwariowej czy mogę normalnie pod kranem?

Kolega @hilux już Tobie odpowiedział na pytanie...

Ja osobiście gąbki z mechanika czyszczę w wodzie odlanej z akwarium...Watę wymieniam na nową...

Opublikowano

Płukanie gąbki pod kranem ma tą zaletę, że można je robić częściej niż podmiany wody a każde płukanie to mniej syfu w obiegu. Ja pierwszą gąbkę z kaseciaka płuczę codziennie bo to zajmuje ze dwie minuty. Inna sprawa, że kubełka pewnie by mi się nie chciało tak często otwierać i czyścić. 

Opublikowano
19 minut temu, hilux napisał:

Płukanie gąbki pod kranem ma tą zaletę, że można je robić częściej niż podmiany wody a każde płukanie to mniej syfu w obiegu. Ja pierwszą gąbkę z kaseciaka płuczę codziennie bo to zajmuje ze dwie minuty. Inna sprawa, że kubełka pewnie by mi się nie chciało tak często otwierać i czyścić. 

Widzisz kolego ja się z tobą nie zgadzam,takie płukanie gąbki pod kranem ma ; plusy i minusy;.

Zabijasz biologie tym płukaniem,lepiej to robić jak się podmianę robi parę % wody :)