Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Lukasz22 napisał:

Dodałem pożywkę bo tańsze niż te bakterie , ale dałem ja 3 dni przed testami to zrobię pomiar w następną sobotę:)

Tak z ciekawości poczytałem Twój cały temat od początku i wnioskuje,że nie dodałeś żadnych bakterii na starcie zbiornika...Dałeś tylko pożywkę w postaci mrożonki,i sądzę że cykl azotowy nawet nie ruszył o czym świadczą wyniki...

Zakup sobie te bakterie(dostaniesz je w każdym zoologu) i dodawaj je według instrukcji producenta https://www.plantagarden.pl/bakterie-i-biostartery/1921-tropical-bacto-active-30ml.html

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lukasz22 napisał:

Czyli trzeba czekać dalej, tak ?

Nie, trzeba się wreszcie zabrać za prawidłowy start akwarium. Jeśli nie chcesz czekać wiele tygodni na zamknięcie cyklu azotowego dodaj wreszcie porcję bakterii nitryfikacyjnych i porządną pożywkę dla nich. To pół kostki artemi zanim zacznie wytwarzać w procesie rozkładu amoniak to minie kilkanaście dni. Jak chcesz przyoszczędzić kasę do dodaj ten preparat z linku egon44, środek tani ale daje radę.

• Lubię to 1
Opublikowano
16 godzin temu, darkon napisał:

Nie, trzeba się wreszcie zabrać za prawidłowy start akwarium. Jeśli nie chcesz czekać wiele tygodni na zamknięcie cyklu azotowego dodaj wreszcie porcję bakterii nitryfikacyjnych i porządną pożywkę dla nich. To pół kostki artemi zanim zacznie wytwarzać w procesie rozkładu amoniak to minie kilkanaście dni. Jak chcesz przyoszczędzić kasę do dodaj ten preparat z linku egon44, środek tani ale daje radę.

Kupiłem i dzisiaj będę dodawał , po dodaniu za jaki czas zrobić testy ?

Opublikowano
2 godziny temu, Lukasz22 napisał:

Kupiłem i dzisiaj będę dodawał , po dodaniu za jaki czas zrobić testy ?

Po dzisiejszym dodaniu baterii zrób jutro lub pojutrze testy(NH3/4,NO2),a potem następne co kilka dni...

Dodaj dziś troszkę większą dawkę baterii niż zaleca producent na opakowaniu...